Doslej so po besedah direktorja družbe NiceHash Marka Kobala v forenzični preiskavi ugotovili, da so hekerji v njihov sistem vdrli v sredo zjutraj, IP pa je bil po doslej znanih podatkih izven EU. Foto: Reuters
Doslej so po besedah direktorja družbe NiceHash Marka Kobala v forenzični preiskavi ugotovili, da so hekerji v njihov sistem vdrli v sredo zjutraj, IP pa je bil po doslej znanih podatkih izven EU. Foto: Reuters
Bitcoin
Bitcoin je ravno danes prebil novo magično mejo, 15.000 dolarjev. Foto: Pixabay
Bo pol milijona uporabnikov ostalo brez svojih bitcoinov?
Hekerji napadli slovensko družbo NiceHash

Direktor družbe Marko Kobal je uporabnikom prek Facebooka v videonagovoru zagotovil, da so vse večje menjalnice že obvestili o ukradenih bitcoinih, vendar bo potreben čas, da zadevo rešijo, zato še ne more povedati, kako in ali bodo ti vrnjeni. Družba je doslej pridobila okrog 50.000 uporabnikov, ki so jim, kot je dejal, doslej izplačali že več kot milijardo dolarjev.

Za pomoč prosijo tudi uporabnike
Kobal je potrdil, da je bila družba, ki se ukvarja z rudarjenjem s kriptovalutami, v sredo žrtev napada hekerjev, ki so v koordiniranem in sofisticiranem napadu ukradli bitcoine z njihovega računa, zato je uporabnike naprosil, da jim pomagajo z morebitnimi informacijami o vdoru.

"Nekdo nas je želel uničiti," je Kobal dejal v nagovoru uporabnikov in dodal, da je v NiceHash vložil štiri leta svojega življenja. "Zavedamo se vaših skrbi in nismo vas zapustili. Trenutno sodelujemo z domačimi in tujimi preiskovalci in strokovnjaki, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo," je pojasnil Kobal. Doslej so po njegovih besedah v forenzični preiskavi ugotovili, da so hekerji v njihov sistem vdrli v sredo zjutraj, IP pa je bil po doslej znanih podatkih zunaj EU-ja.

Kobal je dejal, da trenutno žal ne more podati več informacij o napadu, upa pa, da bo preiskava pokazala, kaj natančno se je zgodilo. "Obvestili smo že vse večje menjalnice, da bi nam pomagale izslediti oz. povrniti ukradeno, vendar pa bo za to potreben čas," je poudaril. Uporabnikom je zagotovil, da jih bodo v prihodnjih dneh obvestili o nadaljnjih korakih.

Sodelujejo s preiskovalci
Vodja trženja pri NiceHashu Andrej P. Škraba je že dopoldne za Reuters potrdil informacijo o vdoru in pojasnil, da je bil izveden "izjemno profesionalno z dodelano metodo socialnega inženiringa". Ob tem je zatrdil, da družba pri iskanju krivcev sodeluje s preiskovalci, več pa ni želel povedati.

Na policiji so za MMC potrdili, da preiskujejo dogodek: "Policija je včeraj prejela prijavo in obravnava kaznivo dejanje napada na informacijski sistem. Gre za obravnavo suma tatvine, pri kateri se obravnava sum povzročitve večje materialne škode oz. pridobitve protipravne premoženjske koristi."

Pojasnili so še, da se s primerom ukvarjajo za to usposobljeni kriminalisti oddelkov za računalniško preiskovanje, in poudarili, da "zaradi obsega in zahtevnosti same preiskave te nove oblike kriminalitete" več podatkov ta trenutek ne morejo posredovati, saj intenzivno preverjanje še poteka.

NiceHash potrdil vdor in ustavil delovanje spletne strani
NiceHash je, kot smo že poročali, v četrtek ustavil delovanje svoje spletne strani za najmanj 24 ur, na vstopni strani so objavili obvestilo o vdoru, svoje stranke pa obvestili, da se je zgodil napad na njihovo kriptodenarnico, koliko bitkovancev je izginilo, pa še preverjajo. Uporabnikom so pri NiceHashu ob tem svetovali, naj iz previdnosti zamenjajo vsa svoja gesla, ob tem pa jim obljubili, da jih bodo o napredku preiskave (tako uradne kot tiste, ki jo opravljajo sami) ves čas obveščali.

"Razumemo, da boste imeli veliko vprašanj, a vas med preiskavo in reševanjem problematike prosimo za potrpljenje," so med drugim zapisali in dodali, da se trudijo, da bi težave odpravili v nekaj dneh.

NiceHash, ki ima sedež v Sloveniji, se po poročanju Reutersa ukvarja z borzo storitev, povezanih z bitcoini - uporabnike, ki prek borze dajejo na voljo procesno moč svojega računalnika za kriptorudarjenje, povezujejo s podjetji, ki se ukvarjajo s tem, v zameno pa uporabnikom v njihove e-denarnice kapljajo bitcoini.

Bo pol milijona uporabnikov ostalo brez svojih bitcoinov?
Hekerji napadli slovensko družbo NiceHash