Sodišče bi Omanu lahko dosodilo še višjo kazen. Foto: EPA
Sodišče bi Omanu lahko dosodilo še višjo kazen. Foto: EPA

63-letni Oman, nekdanji častni konzul Liberije v Sloveniji, je med letoma 1999 in 2001 na poslovnih potovanjih v Liberiji in na Tajskem snemal nespodobna dejanja z deklico, ki je bila takrat stara šele pet let.

V stik s punčko je prišel, ko je med enim svojih potovanj v Afriko spoznal dekličino mater in se z njo zapletel v razmerje.

Nekoliko pozneje je Oman, ki se je rodil v Podkorenu na Gorenjskem, živi pa v kraju Mordialloc, dokumentiral spolni odnos s še eno mladoletno deklico, tokrat med potovanjem na Tajsko. Oman dejanja ni zanikal, dejal pa je, da se mu je deklica ponudila sama.

Sodišče je odločilo, da je Oman kriv enega dejanja spolnega odnosa in storitve enega nespodobnega dejanja z otrokom, mlajšim od 16 let. Na podlagi avstralskega kazenskega zakonika iz leta 1994, ki sankcionirajo "otroški seksualni turizem", bi mu lahko dosodili še bistveno višjo kazen.

Oman je bil vse od začetka sojenja v priporu, do konca življenja pa bo tudi vpisan v register oseb, ki so zagrešila dejanja proti spolni nedotakljivosti.