Kar štirih obtoženih ni bilo na predvideno glavno obravnavo. Foto: RTV SLO
Kar štirih obtoženih ni bilo na predvideno glavno obravnavo. Foto: RTV SLO
Pranje denarja
Obtožnica pranja denarja in izdaja nekritega čeka je edini kazenski postopek proti Nicholasu Omanu. Foto: RTV SLO

Ker Oman živi v Avstraliji, vročilnice, ki bi dokazovale, da je obtoženi prejel poziv, pa se še niso vrnile, je sodni senat sojenje preložil za nedoločen čas.

Le eden se je udeležil glavne obravnave
Kljub temu pa sodnica Andrijana Ahačič predvideva, da bi se sojenje lahko začelo na začetku prihodnjega leta, ko naj bi skupaj z Omanom na zatožno klop sedli še 38-letna Mateja Rautner, ki je prav tako v Avstraliji in je kranjskemu sodišču sporočila, da se sojenja zaradi zdravstvenih težav ne bo mogla udeležiti, njen brat, 41-letni Andrej Rautner, 40-letni Roman Sevčnikar in 39-letni Dušan Drago Samsa, ki se je edini izmed peterice sploh pojavil na kranjskem okrožnem sodišču.

Utaja davkov, pranje denarja in izdaja nekritega čeka
Tožilstvo Omanu očita, da naj bi sredi 90. let pri trgovini z alkoholnimi pijačami utajil davke, pral denar in izdal nekriti ček. Ker pa je kaznivo dejanje davčne utaje po desetih letih letos 16. marca že zastaralo, bodo Omanu in soobtoženim sodili le zaradi pranja denarja, za kar lahko izrečejo kazen do osmih let zapora in denarno kazen, ter izdaje nekritega čeka, za kar se lahko izreče kazen tudi do osmih let zapora. V preiskovalnem postopku so obtoženi očitano utajo davkov in pranja denarja zanikali, Oman pa je zavrnil tudi obtožbo, da naj bi leta 1993 izdal nekriti ček za 7,7 milijona tolarjev.

"Tožilstvu ne bo uspelo!"
Janez Hočevar, zagovornik Andreja Rautnerja, meni, da tožilstvo s to obtožnico ne bo uspelo doseči obtožbe, namestnik Omanovega zagovornika Aljoša Drobnič pa na vsebinska vprašanja novinarjev sploh ni odgovarjal. Čeprav se Omanovo ime omenja tudi v povezavi z nezakonitim trgovanjem z orožjem, je obtožba zaradi kaznivih dejanj pranja denarja in izdaje nekritega čeka edini kazenski posotopek zoper Nicholasa Omana.