Policija opozarja, da so žrtve predvsem starejši, ki kljub številnim opozorilom še vedno nasedajo nepridipravom, zato pozivajo vse, naj opozorijo starejše svojce, sosede in druge bližnje na nevarnost. Foto: BoBo
Policija opozarja, da so žrtve predvsem starejši, ki kljub številnim opozorilom še vedno nasedajo nepridipravom, zato pozivajo vse, naj opozorijo starejše svojce, sosede in druge bližnje na nevarnost. Foto: BoBo

V ponedeljek okoli 11. ure so bili ljubljanski policisti obveščeni o drzni tatvini v okolici Kamnika. Neznani storilec je na domu zamotil starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi "telekomunikacijskih storitev", medtem pa je drugi storilec iz hiše odtujil nakit in tako lastnico oškodoval za nekaj tisoč evrov.

Oba moška še iščejo. Eden izmed njiju je visok med 170 in 175 cm, suhe postave, nosil je modro zaščitno masko.

Ob tem policisti znova opozarjajo na previdnost. Tatvine iz stanovanjskih hiš namreč storilci izvedejo zelo prefinjeno in pretkano, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Čeprav o takih dogodkih večkrat opozarjajo in o njih poročamo tudi mediji, na policiji opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

"Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in med pogovorom vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti, ki je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo," opisujejo že znani postopek izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj.

Policisti zato znova svetujejo, naj imajo ljudi, ki so prišli do njih nenapovedano, ves
čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore: "Vedno naj zaklenejo hišo, ko jo zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, tudi če 'stopijo samo za vogal'. Ob tem naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila)."

Če kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, policisti priporočajo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. "Svojce in znance naprošamo, da z načinom storitve kaznivih dejanj seznanijo starejše osebe, ki so pogosto žrtve teh kaznivih dejanj," so še pozvali ljubljanski policisti.