Rok Snežič ob prihodu na sodišče. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Rok Snežič ob prihodu na sodišče. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica Financiranje politike: Snežičevo omrežje in SDS

Rok Snežič je proti novinarjem portala Necenzurirano vložil več zasebnih kazenskih tožb, v katerih jim očita kazniva dejanja razžalitve in žaljivih obdolžitev. Povod zanje so članki portala Necenzurirano o Snežičevih poslih v Sloveniji in tujini, povezavah z Dijano Đuđić in vlogi pri posojilu, ki ga je najel SDS. Novinarji so se zoper zasebni tožbi pritožili, vendar je sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča njihove ugovore zavrnil. Hkrati je senat na predlog zagovornikov dveh obtoženih dve pravdi združil v enoten kazenski postopek.

Novinarji portala ne priznavajo krivde

Na okrožno sodišče v Ljubljani je tokrat prišel le Snežič, ne pa tudi novinarji portala Necenzurirano. So pa novinarji zoper Snežičevi zasebni tožbi vložili ugovor. To pomeni, da krivde ne priznavajo, zato njihova prisotnost na za danes razpisanem predobravnavnem naroku ni bila potrebna. Obe strani pa sta tokrat vložili nove dokaze, za katere predlagajo, da se izvedejo na sodišču.

Snežičev zagovornik Jan Ketiš je sodišču predložil dokaze, da zoper Snežiča na območju BiH-a ni bila vložena pravnomočna obtožnica in izrečena obsodilna sodba, potrdilo, da v Sloveniji ni bil kaznovan, ter potrdilo o Snežičevem vpisu v register lobistov.

Obramba novinarjev pa je v sodni spis vložila več medijskih objav, s katerimi dokazujejo resničnost svojih navedb v člankih, zaradi katerih jih preganja Snežič.

Med drugim predlagajo vpogled v članek novinarja Financ Aleša Perčiča z naslovom Doktor davčnih utaj: Osebni stečaji so lumparija, treba bi jih bilo odpraviti! in vpogled v članek na portalu Nova 24 TV z naslovom Rok Snežič, doktor davčnih utaj: To so brezplačni nasveti, kako v Sloveniji ne plačati davka.

Obramba predlaga tudi zaslišanje Snežiča in bosanskega preiskovalnega novinarja Avda Avdića. Z zaslišanjem Avdića dokazujejo resničnost svojih navedb v članku Denar sumljivega izvora do SDS#dokument, objavljenega na portalu Necenzurirano julija 2020, pa tudi, da so preiskovalni organi BiH-a preiskovali sume kaznivih dejanj pranja denarja in utaje davka ter da se je denar obračal v gotovinski shemi, v kateri je imel vlogo tudi Snežič, je danes poudarila obramba.

Zaslišanju Avdića je nasprotoval Snežič, to pa med drugim utemeljil z navedbo, da gre za sodelavca nekdanjega direktorja muslimanske tajne policije Osmana Mehmedagića, ki je na črnem seznamu ZDA zaradi terorizma in je trenutno v priporu zaradi suma več kaznivih dejanj.

Zoper Avdića poteka tudi več kazenskih postopkov pred mariborskim sodiščem, je poudaril Snežič in dodal, da je Avdić grozil tudi njemu, zato ga je ovadil zaradi kaznivega dejanja grožnje. Obramba novinarjev je Snežičevim navedbam nasprotovala.

Snežičeve množične tožbe zoper novinarje portala Necenzurirano imajo nekateri za šolski primer strateških tožb proti novinarjem, ki jih v tujini poznajo pod izrazom tožbe SLAPP. Tovrstne tožbe so sicer najpogosteje zlorabljene za utišanje, nadlegovanje in ustrahovanje kritikov in novinarjev.