Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

V dveh zadevah so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi sumov zlorabe položaja, pranja denarja in ponarejanja poslovnih listin ovadili po štiri ljudi. Po poročanju portala 24ur.com so preiskovalci v prvi zadevi ovadili štiri osumljence zaradi suma zlorabe položaja in ponarejanja oz. uničenja poslovnih listin. Zaradi plačevanja fiktivnih računov naj bi več ljudi pridobilo 230 tisoč evrov nezakonite premoženjske koristi. V drugi zadevi so prav tako ovadili štiri osumljence zaradi suma zlorabe položaja ter pranja denarja. Zaradi plačila fiktivnega računa nezakonita premoženjska korist v tem primeru znaša 150 tisoč evrov. V obeh zadevah je tako skupaj v igri 380 tisoč evrov domnevno nezakonitih zaslužkov.

Sorodna novica Hišne preiskave na Štajerskem in Primorskem: v središču naj bi bil Rok Snežič

Po neuradnih informacijah portala so ovadbe doletele tudi davčnega svetovalca Roka Snežiča in bosansko državljanko Dijano Đuđić, ki je slovenski javnosti znana iz afere glede posojila 450 tisoč evrov stranki SDS. Oba sta bila tudi tarči hišnih preiskav, ki so jih kriminalisti marca lani opravili na 40 naslovih v Sloveniji, na Hrvaškem ter v BiH-u. Kot je takrat poročala Televizija Slovenija, naj bi bil Snežič o preiskavi predhodno obveščen, zaradi česar so se pojavili tudi očitki o uhajanju informacij iz NPU-ja, ki ga je takrat vodila Petra Grah Lazar.

Snežič, ki naj bi bil po mnenju policije organizator verige finančnih transakcij, v sistem pa naj bi bile vpletene slamnate osebe, ki so izstavljale fiktivne račune, vse očitke o domnevno spornih poslih že ves čas zanika in trdi, da z Dijano Đurđić ni nikoli sodeloval. Ona naj bi sicer na račune prejemala visoke zneske in jih nato dvigovala v gotovini ter jih "posojala" nazaj. S tem naj bi strankam pomagala oprati denar.

Preiskava NPU-ja zaradi sumov zlorabe položaja, pranja denarja in ponarejanja poslovnih listin še ni končana.