Popovič je svojo resnico prikazal kar na spletnih straneh občine. Foto: BoBo
Popovič je svojo resnico prikazal kar na spletnih straneh občine. Foto: BoBo

Na koprskem sodišču se bo nadaljevalo sojenje Borisu Popoviču in drugim obtoženim, da so pri poslu z občinskimi zemljišči na Srminu zlorabili položaj. Druga zadeva - Rumena noč, kjer je prav tako obtožen Popovič - bo prihodnji teden zastarala. 17 razpisanih narokov je moral sodnik preklicati, ker se koprski župan zaradi zdravniških opravičil ni bil sposoben udeležiti sojenja. Ker je občina na spletni strani objavila posnetke prisluhov iz te zadeve, je informacijski pooblaščenec začel inšpekcijski postopek, saj obstaja sum zlorabe osebnih podatkov.

"Javnost je vztrajno zavajana glede sodnega procesa, povezanega z organizacijo Rumene noči, zato objavljamo resnico," pravi avtor portala. Na njem so objavili zajeten kup dokumentacije in tudi več telefonskih prisluhov. Njihova uporaba zunaj sodnih dvoran bi lahko bila sporna. Alenka Jerše iz urada informacijskega pooblaščenca pravi, da "je informacijski pooblaščenec odprl inšpekciji postopek zaradi suma kršitev zakona o varstvu osebnih podatkov. V okviru postopka bo preveril, ali so bili na tem portalu objavljeni kakšni osebni podatki v nasprotju z zakonom". Okrožno in Vrhovno sodišče zadevo še preučujeta.
Že zdaj pa je jasno, da bo zadeva Rumena noč, kjer je župan obtožen zlorabe položaja pri podelitvi organizacije prireditve, prihodnji teden zastarala. Od domnevnega kaznivega dejanja bo minilo deset let. Sodišče je v tej zadevi razpisalo 17 narokov, vendar je moralo vse preklicati zaradi Popovičevih zdravniških opravičil. Župan se torej na sodišču na glavni obravnavi še ni zagovarjal. Zato pa se raje pri tem, kot pravijo na portalu, poskusu diskreditacije zagovarja prek javne občinske spletne strani.
Sodba izbranega ljudstva
"Avtor bi rad "Sodbo v imenu ljudstva", ampak tistega ljudstva, ki ga nagovarja on in le z dokazi, ki jih za občinstvo izbere in predstavi samo on. To je seveda manipulacija," meni Dragan Petrovec s Pravne fakultete.

Vodja koprskega tožilstva Slavko Ožbolt pravi, da so prisluhi dokaz v kazenskem postopku in je bila v tem primeru z njih umaknjena stopnja tajnosti. Boris Popovič se je kot eden izmed obtožencev lahko z njimi v celoti seznanil. "Na glavni obravnavi še niso bili izvedeni in bi lahko zoper njih nastopala le oseba, ki je v objavljenem prisluhu sogovornik Borisa Popoviča in ni bila seznanjena z vsebino pogovorov," pravi Ožbolt.

"S predvajanji posnetkov policijskih prisluhov lahko tisti, ki to objavlja, škoduje različnim interesom. Del presoje je na organih pregona, da ugotovijo, ali je šlo za zlorabo pri objavi takih podatkov, del pa morda na drugih prizadetih, če so vključeni v posnetke in predvajanje teh pogovorov," meni Petrovec in dodaja, da občinsko glasilo vsekakor ne bi smelo dajati prostora takim vsebinam.
Vsak lahko predstavi svojo zgodbo
Koprsko občino smo vprašali, ali bodo tudi drugim omogočili, da predstavijo svoje resnice o sodnih procesih, v katere so vpleteni? Pravijo, da lahko drugi občani pošljejo svoja besedila na ekoper@koper.si.

Občani koprske občine lahko od včeraj do vlog in obrazcev, ki so povezani z občino, pridejo tudi prek omenjenega novega portala. Z njim želijo na občini spodbuditi enostaven in sodoben način uporabe javnih storitev. Snovalci portala so napovedali prijaznejšo uporabo obrazcev in vlog, a ekoper.si uporabnika preprosto preveže na običajno občinsko spletno stran. Županov svetovalec Sebastjan Jeretič o tem, kje se kaže modernost portala, ki je stal nekaj več kot 1.000 evrov občinskega denarja, odgovarja: projekt se bo izvajal pozimi in v prihodnjem letu.