Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V preteklih dneh je obramba predlagala izločitev dokazov, ki jih je policiji in tožilstvu posredoval skesanec Darko Nevzatović, vendar jo je predsednik sodnega senata Tomaž Bromše zavrnil, češ da o predlogu ne more odločiti brez Nevzatovićevega zaslišanja.

Predsednik sodišča pa je medtem zavrnil še sredni predlog obrambe za izločitev ene od sodnic porotnic.

Med obdolženci se je zagovarjal le Mišo Krčić, ki je dejal, da ne pozna nikogar od soobtoženih, niti se ni z njimi nikoli sešel niti komuniciral. Pojasnil je, da je bil v času, ko naj bi se s tajnim policijskim sodelavcem Nevzatovićem sestajal in dogovarjal glede prevoza konoplje, v Nemčiji, kjer je s prijateljema v lokalu gledal nogometno tekmo. V nekem drugem trenutku je bil s svojo partnerico in drugim parom na letovanju na otoku Krk.

Krčić je obtožen, da je vodil eno od treh celic domnevne hudodelske združbe Kavaški klan, ki so predmet tega postopka. Novačil naj bi člane združbe, priskrbel naj bi mobilne telefone z nameščeno aplikacijo Sky in domnevno odločal o delitvi denarja, zasluženega s prodajo prepovedane droge. Z dvema sodelavcema naj bi tako iz Španije v Slovenijo in nato še v Avstrijo prepeljal 57 kilogramov konoplje.

Branje zaslišanj osumljencev

Bromše je postopek nadaljeval z branjem zaslišanj osumljencev, ki so jih opravili preiskovalni sodniki. Elvis Kolenović je obtožen, da je prevažal prepovedano drogo in koordiniral delo drugih kurirjev ter si pri tem pridobil premoženjsko korist v znesku 81.200 evrov.

Eden od zaslišanih je preiskovalnemu sodniku povedal, da so iz Francije in Nizozemske prevažali rabljene avtomobile. Ob tem ni vedel, da je v enem od vozil 30 litrov baze za proizvodnjo amfetamina.

Preiskovalnemu sodniku je tako pojasnil, da s svojim nadrejenim v podjetju Dak Trans Daliborjem Kožulom ni govoril o težavah, v katere je zašlo podjetje, zaradi česar se je začelo najprej ukvarjati s prevozom denarja, nato še droge. Kožula so sicer na srednem naroku izločili iz konkretnega postopka, saj neupravičeno ni prišel na narok, stik z njim je izgubil tudi njegov zagovornik. Kožul je državljan Srbije in ni bil priprt ter naj bi že zapustil državo. Domnevno je v Srbiji.

Trije skesanci v programu za priče

Tožilec Jože Levašič je v izjavi za medije pojasnil, da so v programu zaščite prič trenutno trije skesanci, poleg omenjenega Nevzatovića še Alen Bajc in Vasilij Aleksić. Tožilstvo bo predlagalo, da pričajo na sodišču, pri čemer Levašič pričakuje, da bodo podali podobne izjave, kot so jih podali policiji v predkazenskem postopku, saj je od tega odvisen njihov status zaščitene priče.

Bromše je še preklical obravnavi, ki sta bili razpisani za petek in torek, sojenje se bo nadaljevalo v ponedeljek.