Sporne pogodbe naj bi podpisal takratni prvi mož mariborske škofije, Franc Kramberger. Foto: BoBo
Sporne pogodbe naj bi podpisal takratni prvi mož mariborske škofije, Franc Kramberger. Foto: BoBo

Potem ko je zaradi finančnih mahinacij mariborske škofije (danes nadškofije) Vatikan leta 2011 odstavil in upokojil nekdanjega nadškofa Franca Krambergerja, se je ta znašel v preiskavi. Ta naj bi bila sprožena novembra in še ni pravnomočna, a morebitna pritožba preiskave ne zadrži, v Večeru piše Vanessa Čokl.

Predmet preiskave sta dve preprodaji svežnjev delnic družbe Mladinska knjiga Založba v letih 2003 in 2004. Te so od Krekove družbe preko RKC-ja do končnih lastnikov, Etola in NFD-ja Staneta Valanta pristale v enem dnevu (s čimer posel ni bil zapisan v javno dostopnih evidencah Klirinško-depotne družbe). Omenjena končna kupca sta zanje plačala znatno višjo ceno, mariborska škofija pa skupno zaslužila okoli milijon evrov. Obstaja sum, da sta bila posla zavestno dogovorjena, kupcema pa zagotovljena poznejša protiusluga.

Sporne pogodbe naj bi podpisal takratni prvi mož mariborske škofije, Franc Kramberger. Sodni postopek je bil prvotno uveden že februarja letos in bil ustavljen. Tožilstvo naj bi zdaj razpolagalo z novimi dokazi.

V postopku naj bi bila zaradi suma zlorabe položaja in domnevno protipravno pridobljene koristi po Večerovih informacijah tudi nekdanji ekonom (nad)škofije Mirko Krašovec, Ivan Ferme iz Etola in Stanislav Valant (NFD).

Kazenski zakonik za zlorabo položaja in pridobitev velike premoženjske koristi predpisuje kazen do osem let zapora.