Valant bo po odhodu z mesta predsednika uprave najverjetneje moral zapustiti tudi preostale funkcije, ki jih ima v poslovnem sistemu NFD, med drugim upravni odbor Hotelov Bernardin ter nadzorni svet Save. Foto: BoBo
Valant bo po odhodu z mesta predsednika uprave najverjetneje moral zapustiti tudi preostale funkcije, ki jih ima v poslovnem sistemu NFD, med drugim upravni odbor Hotelov Bernardin ter nadzorni svet Save. Foto: BoBo
Valant izgubil stolček v NFD-ju

Holding je pod Valantovim vodstvom zapadel v resne finančne težave. Zavlačevanje pri prodaji naložb, kjer je v zadnjih letih zavrnil številne ponudbe, čeprav se je na drugi strani finančno stanje NFD Holdinga iz meseca v mesec slabšalo, naj bi tako bil eden izmed ključnih razlogov za njegovo razrešitev, je poročal časnik Dnevnik.

Banke že večkrat zahtevale Valantovo razrešitev
Poleg tega Valantu že več kot leto dni ni uspelo doseči dogovora z bankami o reprogramu posojil, saj ni bil pripravljen privoliti v praktično nobeno izmed zahtev bank upnic. Vodenje družbe bo do nadaljnjega prevzel Miran Kraševec.

Banke so sicer že večkrat zahtevale Valantovo razrešitev, prav tako ga je že sredi leta 2007 želel razrešiti takratni predsednik uprave Save Janez Bohorič. Razplet ponedeljkove izredne seje nadzornega sveta pa je pokazal, da so tudi preostali posamezniki iz sistema NFD le spoznali, da jim skupine z Valantom na čelu ne bo uspelo rešiti pred propadom, je zapisano v časniku.

NFD lani z 31 milijoni izgube
Valant je na mestu prvega moža NFD-ja resno ogrozil tudi največji lastnici NFD Holdinga, Finetol in Maksimo Invest. Ker ga nadzorniki niso razrešili z mesta predsednika uprave, so namreč banke prekinile pogovore o prostovoljni poravnavi obeh holdingov, ki jima zdaj grozi stečaj.

Da bi "pomiril" bančne upnice, je Valant v strogi tajnosti izpeljal prodajo Etola, po več kot dveh letih oklevanja pa tudi prodajo Term Maribor. Toda v tem času so se težave NFD Holdinga tako zaostrile, da sta bili kupnini za ti naložbi premajhni za resno sanacijo NFD Holdinga, ki je lani po nerevidiranih podatkih ustvaril 31 milijonov evrov čiste izgube, konec leta pa je imel še za več kot 80 milijonov evrov finančnih obveznosti.

Valant bo po odhodu z mesta predsednika uprave najverjetneje moral zapustiti tudi preostale funkcije, ki jih ima v poslovnem sistemu NFD-ja, med drugim upravni odbor Hotelov Bernardin ter nadzorni svet Save. Ta bi v primeru propada Finetola in Maksime Invest postala ključna lastnica omrežja NFD, že dlje časa pa je tudi ena izmed največjih posojilodajalk NFD Holdinga.

Valant izgubil stolček v NFD-ju