Ogromna skala, ki je pristala na cesti. Foto: S. B. /Gasilski zavod Trbovlje
Ogromna skala, ki je pristala na cesti. Foto: S. B. /Gasilski zavod Trbovlje
Ocena škode po plazu še čaka

Kot je navedla, je predvideno, da bi z odstranjevanjem skal s cestišča začeli v ponedeljek v jutranjem času, še pred tem pa si bo geolog na brežini ogledal stanje in ocenil morebitno nevarnost za delavce. Dela se bodo tako začela, ko bodo od geologa dobili zeleno luč.

Oskrba večine Trboveljčanov z vodo in elektriko je spet nemotena.

Šele potem bo mogoče ugotavljati, kakšno je dejansko stanje vozišča in kakšna vrsta sanacije bo potrebna, da se vzpostavi prevoznost ceste ali vsaj njena osnovna varnost. Pri tem bodo morali skale, ki so padle na cestišče in so precej velike, zdrobiti in odpeljati, je pojasnila Hergova. Po njenih besedah je vozišče sicer precej poškodovano, načeti pa so tudi komunalni vodi pod cesto.

Iz Splošne bolnišnice Trbovlje so sporočili, da je bila poškodovanka takoj po pregledu odpuščena domov, poškodovanec pa je bil urgentno operiran in je njegovo stanje stabilno.

Trenutno je tako težko oceniti samo škodo kot tudi, kdaj bo cesta spet prevozna. Več informacij pričakujemo že v ponedeljek.

Gre za skalni podor in ne za plaz
Kot so naknadno sporočili z ministrstva za infrastrukturo, so med današnjim ogledom kraja ugotovili, da gre za skalni podor in ne za plaz. Skalni podori so redkejši pojav, ki ga je izredno težko napovedati, so pa posledica večdesetletnih, celo stoletnih podnebnih dejavnikov, kot je na primer zmrzovanje vode v razpokah.

Material (podorina iz velikih skal in grušča, zemlja, drevesa) je zdrsel z višine približno 170 metrov v dolžino približno 270 metrov in cesto zasul v dolžini približno 50 metrov. Pod cesto je tudi pokriti vodotok, kar močno otežuje samo sanacijo.

Koncesionar direkcije za infrastrukturo ima v pripravljenosti vso potrebno opremo in mehanizacijo za odstranitev treh skal, od katerih vsaka tehta med 200 in 250 ton. Dela se bodo pričela takoj, ko bo izdana ocena o zadostni varnosti. Prva ocena bo podana v ponedeljek, in če bo pozitivna, bo koncesionar nemudoma začel vzpostavljati prevoznost.

V treh dneh bosta geologa izdelala inženirsko poročilo, ki bo podlaga za nadaljnje ukrepanje oziroma sanacijo posledic podora in mesta podora, so še sporočili z ministrstva.

Ocena škode po plazu še čaka