Anuška Delić naj bi nezakonito v javnost posredovala tajne podatke Sove, ji očita obtožnica. Foto: BoBo
Anuška Delić naj bi nezakonito v javnost posredovala tajne podatke Sove, ji očita obtožnica. Foto: BoBo
Primer Sove proti Delićevi je prvi tovrstni v 23 letih. Foto: BoBo

Delićevo obtožnica bremeni kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov Sove, ko je med drugim pisala o povezavi neonacistične skupine Blood & Honour s stranko SDS. Nekdanjega direktorja Sove Sebastjana Selana pa kaznivega dejanja opustitve ovadbe Delićeve.

Odvetnik Delićeve Emil Zakonjšek je med dokaznimi predlogi sprva omenil pregled kopij dokumentacij, ki jih je Delićeva uporabila kot podlago za svoj članek. S tem želi dokazati, da je omenjena dejstva lahko pridobila prek javnih informacij.

Poleg tega je predlagal zaslišanje prič, ki bi lahko izpovedale, ali so nastale škodljive posledice za nemoteno delovanje Sove zaradi objave podatkov in ali je Delićeva ravnala protipravno. Med njimi je Zakonjšek navedel zaslišanje nekdanjega predsednika države Danila Türka in njegovega takratnega svetovalca Ladislava Lipiča ter nekdanjega premierja Boruta Pahorja in nekatere ministre v njegovi vladi.
Ob tem bi Zakonjšek zaslišal tudi predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo in takratnega namestnika direktorja Sove Staneta Štembergerja. Ti naj bi namreč bili naslovniki dokumentacij, ki naj bi bile vir tajnih podatkov.

Selanova odvetnica bi zaslišala delavce Sove
Zagovornica Selana Klavdija Kerin je ob tem predlagala zaslišanje Selanovega tedanjega svetovalca Sandija Bonaca in Katje Novak, ki je na Sovi pristojna za kazenske in pravne zadeve. Po njenem mnenju bosta lahko pojasnila, kako so pri Sovi potekala vlaganja kazenskih ovadb. Predlagala je tudi zaslišanje drugih zaposlenih na Sovi in pridobitev določene dokumentacije.

Obenem je želela izločiti postopek zoper Selana, da bi obravnave potekale posebej, saj sta postopka po njenem prepričanju med seboj neodvisna. Sodnik Marko Češnovar je ta predlog zavrnil z utemeljitvijo, da primera povezuje nekaj dokazov.

Okrožna državna tožilka Andreja Žvanut pa je po drugi strani med dokaznimi predlogi izpostavila obravnavo ocene škodljivosti posledic izdaje tajnih podatkov. Med pričami bi med drugim rad videl direktorja Sove iz obdobja, ko je bila podana ovadba zoper Selana, Damirja Črnčeca in namestnika nekdanjega direktorja Sove Štembergerja Stojana Jereba.

Glavna obravnava se bo začela 5. januarja, ko bosta obtožena podala svoj zagovor, in se nadaljevala 7. januarja z zaslišanjem nekaterih prič. Amnesty International Slovenije je v sporočilu za javnost zapisal, da bi morali obtožbe proti Delićevi odpraviti oziroma nemudoma ustaviti kazenski postopek. Poleg tega pozdravljajo napoved ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča za pripravo zakonskih sprememb, po katerih bi bili novinarji zaščiteni pred kazenskim pregonom za objavo informacij, razen če bi ta objava ogrožala življenja ljudi.