V eksploziji ročne bombe v nedeljo okoli 5. ure zjutraj je bilo poškodovanih osem ljudi. Foto: MMC RTV SLO
V eksploziji ročne bombe v nedeljo okoli 5. ure zjutraj je bilo poškodovanih osem ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Po do zdaj znanih podatkih je bilo povod za fizični obračun dekle, pozneje pa povračilni ukrepi. Foto: MMC RTV SLO
Zoper storilce bo podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva. Foto: MMC RTV SLO
Prijeti kranjski napadalci

Kot poroča TV Slovenija, naj bi obsežna policijska akcija potekala ponoči ob reki Kolpi, tik ob meji s Hrvaško. Kot so sporočili na novinarski konferenci, so dejanja osumljeni 21-letnik z Gorenjske ter 20-, 25- in 39-letnik s Primorske. Kje so storilci dobili eksplozivno telo, za zdaj še ni znano.

Po do zdaj znanih podatkih naj bi v nedeljo pred lokalom sprva prišlo do verbalnega spora, nato pa tudi do fizičnega obračuna med 20-letnikom in 25-letnikom zaradi dekleta, pri čemer je prvi udaril drugega. Navzoči so ju razdvojili, 25-letnik pa je s še dvema znancema odšel. Pozneje so se vrnili in po ponovnem izzivanju k pretepu so odvrgli ročno bombo tipa M75. Ta je eksplodirala okoli 5. ure v neposredni bližini vhoda v gostinski lokal, kjer so takrat stali naključni obiskovalci.

Osem ljudi je bilo poškodovanih - sedem so jih oskrbeli v ljubljanskem kliničnem centru, enega pa v jeseniški bolnišnici. Eksplozija je poškodovala tudi sedem parkiranih avtomobilov, dva avtobusa in več stekel na objektu. Škode naj bi bilo za okoli 25.000 evrov.

Ujeli so jih pri meji s Hrvaško
Policija je zaradi suma storitve poskusa kaznivega dejanja uboja, povzročitve splošne nevarnosti in nedovoljene proizvodnje ter prometa z orožjem ali eksplozivom začela obsežno kriminalistično preiskavo, ki se je končala v bližini meje s Hrvaško, kjer so osumljencem prišli na sled policisti iz Novega mesta in Metlike.

S signaliziranjem so skušali ustaviti avtomobil, a 20-letni voznik tega ni upošteval in je nadaljeval vožnjo. Patrulja je vozilo zasledovala, osumljeni pa so zaradi neprilagojene hitrosti zdrsnili s ceste.

Policisti so nato odvzeli prostost 20-letnemu vozniku in 39-letnemu sopotniku, 21-letnik in 25-letnik pa sta pobegnila. Novomeški policisti so ju v neposredni bližini državne meje prijeli danes zjutraj okoli 1.00, je pojasnil direktor uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Aleksander Jevšek.

Na podlagi določil zakona o kazenskem postopku je bila vsem štirim odvzeta prostost. Kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil in dokazov, zoper storilce pa bo podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo Kranj zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva.

Dekle na posnetkih prepoznalo enega izmed osumljenih
Sicer pa je direktor lokala Edis Bečič že v nedeljo dejal, da je s posnetkov kamer razvidno, da bi bombo lahko odvrgla dva moška. Dodal je, da je enega izmed njiju prepoznalo tudi neko dekle. Po njegovih besedah naj bi šlo za moškega, ki ga je policija v preteklosti že večkrat obravnavala.

Prijeti kranjski napadalci