Policija je po napadu na poslanca Branka Grimsa povečala število policistov v neposredni okolici parlamenta. Ob tem skupaj s pristojnimi v državnem zboru izvajajo tudi druge aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti. Foto: Vlada RS/Twitter
Policija je po napadu na poslanca Branka Grimsa povečala število policistov v neposredni okolici parlamenta. Ob tem skupaj s pristojnimi v državnem zboru izvajajo tudi druge aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti. Foto: Vlada RS/Twitter

Potek preiskav napadov z elementi fizičnega nasilja na javno izpostavljeni osebi – predsednico Inštituta 8. marec Niko Kovač in poslanca SDS-a Branka Grimsa –, ki sta se konec oktobra v središču Ljubljane zgodila v razmiku nekaj dni, je predstavil pomočnik načelnice policijske postaje Ljubljana Center Irfan Beganović.

Sporočil je, da so policisti na podlagi fotografije, ki so jo objavili v medijih, uspešno identificirali moškega, ki je osumljen za napad na Niko Kovač na Slovenski cesti. Z njim so že opravili postopek zaslišanja, zoper njega pa bo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje povzročitve lahkih telesnih poškodb, je pojasnil.

O napadalcu na Grimsa za zdaj brez informacij

V drugem primeru je bilo dejanje usmerjeno proti poslancu DZ-ja Branku Grimsu, ki je pri tem prav tako dobil lažjo telesno poškodbo. Beganović je pojasnil, da v tem primeru predkazenski postopek še poteka, policisti zbirajo obvestila, med samo preiskavo pa so bili zavarovani tudi materialni dokazi, na katerih se ugotavljajo biološke sledi. Forenzična preiskava še poteka.

Sorodna novica Policija objavila fotografijo osumljenca za napad na Branka Grimsa

Tudi v tem primeru je bila v medijih objavljena fotografija osumljenca, vendar policisti na podlagi tega doslej še niso prejeli nobene informacije, ki bi jim pomagala pri identifikaciji. Na policiji zato vnovič pozivajo vse, ki imajo kakršen koli podatek o identiteti osebe, da jim to sporočijo na številko 113 oz. na anonimno številko 080 1200.

Policija je medtem že prilagodila izvajanje ukrepov pri varovanju državnega zbora, s katerimi si prizadeva čim bolj preprečevati ravnanje posameznikov ali skupin, ki lahko vplivajo na varnost stavbe ter tam zaposlenih oseb. Kot je pojasnil Beganović, so med drugim že povečali prisotnost policistov v neposredni okolici parlamenta.

Policija poziva k takojšnji prijavi vsakršnega nasilja

"Nedopustno je tako fizično kot verbalno nasilje, zato bomo taka ravnanja vedno prednostno obravnavali in v ta namen vložili tudi vse možne resurse, da bi jih čim hitreje preiskali," je v izjavi za medije poudaril pomočnik načelnice policijske postaje Ljubljana Center.

Ob tem je poudaril, da je za uspešno preiskavo vseh kaznivih dejanj ključno tudi sodelovanje oškodovancev. Vse oškodovance je zato pozval, naj vsa kazniva dejanja čim prej prijavijo, predvsem če gre za nasilna dejanja. "Le tako bodo ti dogodki lahko uspešno preiskani, storilci identificirani in nadalje procesirani," je dejal.