Kriminaliste NPU-ja po naših informacijah zanima dokapitalizacija Perutnine Ptuj. Foto: Jan Konečnik
Kriminaliste NPU-ja po naših informacijah zanima dokapitalizacija Perutnine Ptuj. Foto: Jan Konečnik
false
Na sedežu družbe Slovenska industrija jekla od jutra poteka obširna kriminalistična preiskava. Foto: Jan Konečnik
Perutnina Ptuj
Po neuradnih informacijah naj bi bili pridržani štirje člani uprave Perutnine Ptuj. Foto: MMC RTV SLO
Prostore Perutnine Ptuj prečesali kriminalisti
Kriminalisti preiskujejo dokapitalizacijo Perutnine Ptuj

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je z 11 hišnimi preiskavami na območjih ljubljanske in mariborske policijske uprave začel že ob 6. uri, popoldne pa sta potekali še dve; štiri osebe so bile pri tem pridržane.

Po neuradnih informacijah so bili v preiskavi pridržani predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser ter še trije člani uprave Nada Krajnc, Tone Čeh in Milan Čuš, česar v družbi niso potrdili. Pojasnili pa so, da je bilo v preiskavo vključenih večje število zaposlenih v družbi in da so bile poslovne odločitve, ki bi lahko tudi bile predmet preiskave, pravno preizkušene in verificirane na vseh organih odločanja.

"Vsi vpleteni so sicer nad preiskavo izjemno presenečeni, mnogi tudi prizadeti, vendar s preiskovalci korektno in profesionalno sodelujejo. Zato upamo, da se bo preiskava čim prej končala in da se bodo lahko zaposleni ponovno posvetili opravljanju svojih delovnih zadolžitev," so v izjavi za medije zapisali v Perutnini Ptuj.
S policije so sicer sporočili, da preiskujejo, ali "so osumljenci zlorabili svoj položaj pri izvedbi dokapitalizacije gospodarske družbe s sedežem na Ptuju".

Ovadil naj bi ATVP
Odzvali so se tudi v Slovenski industriji jekla (Sij) in potrdili prisotnost preiskovalcev, vendar pa so dodali: "Družba Sij ni osumljenec v postopku in zoper družbo ne poteka noben postopek. Ravno tako ni med osumljenci nihče izmed zaposlenih družbe, nihče ni pridržan, kot tudi pri nikomur od zaposlenih družbe ne potekajo hišne preiskave." V Siju je preiskava sicer že končana.

Sij, večinski lastnik je rusko podjetje Dilon, 25-odstotni lastniški delež pa ima država, je ravno danes objavil namero za prevzem Perutnine Ptuj. Sij je sicer lastnik 45,8-odstotnega deleža Perutnine Ptuj, do katerega je prišel prek letošnje 40-milijonske dokapitalizacije ptujske družbe.

Naznanilo suma kaznivih dejanj pri dokapitalizaciji je podalo Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS), za ovadbo pa naj bi se odločili v Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Preiskave so posledica ugotovitev ATVP-ja, da opcijske pogodbe niso v skladu z zakonodajo, je pojasnil predsednik MDS-ja Rajko Stankovič in dodal, da so ga kriminalisti glede tega poiskali septembra.

Opcijske pogodbe za vodilne
Spomnimo, da je Sij z nedavno dokapitalizacijo postal skoraj 46-odstotni lastnik največjega slovenskega mesnopredelovalnega sistema, na začetku novembra pa je objavil še namero za odkup vseh delnic Holdinga PMP, družbe v večinski lasti vodilnih menedžerjev Perutnine Ptuj, ki obvladuje deset odstotkov ptujske skupine. Sij bi s tem svoje lastništvo v Perutnini povečal na več kot polovico.

Na skupščini delničarjev zadnji dan avgusta, kjer je bila potrjena dokapitalizacija, je male delničarje zanimalo, ali so si vodilni v Perutnini s sklenitvijo opcijske pogodbe zagotovili boljšo ceno delnic družbe od preostalih delničarjev. Na Ptuju takrat obstoja opcijske pogodbe niso zanikali, član uprave Čuš pa je opozoril na mešanje delnic Perutnine z delnicami holdinga.

Pogodba predvideva možnost, da Sij odkupi njihove delnice v holdingu, ne pa tudi zaveze, da se to zgodi, je takrat še dejal Čuš. Tako on kot prvi mož družbe Glaser sta takrat zagotovila, da bodo delničarji Perutnine Ptuj v primeru prevzemne ponudbe Sija deležni povsem enakopravne obravnave.

Po podatkih MDS-ja so sumi storitve kaznivih dejanj povezani s finančnimi oslabitvami, v okviru katerih je Glaserjeva uprava pripravljala bilance za leto 2013 za več kot 43 milijonov evrov, pa tudi v zvezi z razkritji opcijskih pogodb med štirimi člani uprave, ki so hkrati delničarji holdinga PMP, sicer desetodstotnega lastnika Perutnine, ter skupine Sij. Omenjeni štirje člani uprave naj bi po poročanju TV Slovenija namreč po opcijski pogodbi za delnice od Rusov dobili 14,24 evra, preostali delničarji pa le osem evrov.

Prostore Perutnine Ptuj prečesali kriminalisti
Kriminalisti preiskujejo dokapitalizacijo Perutnine Ptuj