Peran Bošković je s transakcijskega računa Srbske pravoslavne cerkve plačeval zasebne izdatke zase in za svoje družinske člane. Foto: BoBo
Peran Bošković je s transakcijskega računa Srbske pravoslavne cerkve plačeval zasebne izdatke zase in za svoje družinske člane. Foto: BoBo
Izrek sodbe Boškoviću

Sodnica Mojca Kocjančič je v izreku sodbe na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnila, da gradnja kulturno-pastoralnega centra v Ljubljani, ki je potekala v času, ko je Srbsko pravoslavno cerkev zastopal Peran Bošković, nima narave gospodarske dejavnosti.

Vendar je po njenih besedah nedvomno protipravno ravnanje, da je Bošković s transakcijskega računa Srbske pravoslavne cerkve plačeval zasebne izdatke zase in za svoje družinske člane, kot so dopolnilno zdravstveno in življenjsko zavarovanje, premije za motorna vozila, stroški za telekomunikacijske in kabelske storitve ter mobilni telefoni. Sredstva v višini okoli 32.500 evrov bo moral po odločitvi sodnice vrniti.

Tožilstvo predlagalo tri leta zapora
Tožilstvo, ki je za Boškovića predlagalo tri leta zaporne in 30.000 evrov denarne kazni, ga je obdolžilo, da je Srbsko pravoslavno cerkev oškodoval za skupno nekaj več kot 250.000 evrov. Od tega se 74.000 evrov nanaša na poneverbe oziroma uporabo tujega premoženja v lastno korist, okoli 180.000 evrov pa naj bi bilo škode zaradi zlorabe položaja pri gradnji kulturno-pastoralnega centra.

Boškovićev zagovornik Milan Krstić je vse očitke iz obtožnice zanikal in poudaril, da je več vidnih predstavnikov Srbske pravoslavne cerkve zatrdilo, da Srbska pravoslavna cerkev zaradi Boškovića ni oškodovana in ni zainteresirana, da zoper njega teče kazenski postopek. "Če ni oškodovanca, ni škode," je dejal Krstić.

Izrek sodbe Boškoviću