O zahtevi za izločitev mora zdaj odločiti predsednik višjega sodišča. Foto: BoBo
O zahtevi za izločitev mora zdaj odločiti predsednik višjega sodišča. Foto: BoBo

moralo obravnavo zaradi zahteve po izločitvi ene izmed članic senata prekiniti.

Zupanov zagovornik Janez Hočevar je podal zahtevo za izločitev Stanke Živič iz senata, saj po njegovi oceni obstaja dvom o njeni nepristranskosti. Živičeva, ki je v zadevi tudi sodnica poročevalka, je bila že članica senata, ki je prvič odločal o pritožbah obeh obtoženih, zato po mnenju Hočevarja ne more biti nepristranska.

Zupan in Cekuta sta bila na Okrožnem sodišču v Ljubljani aprila 2014 obsojena na zaporne kazni. Za Zupana je sodišče odločilo, da je kriv zlorabe položaja, ker naj bi Cekuti kot zaposlen na ministrstvu za obrambo predajal zaupne dokumente o zadevi Patria, Cekuta pa je bil obsojen za krivo napeljevanje k zlorabi položaja.

Nov dokument predložil tik pred zdajci
Marca lani je višje sodišče sodbo potrdilo, a je vrhovno sodišče aprila letos takšno odločitev razveljavilo. Ocenilo je namreč, da višji sodniki niso izpeljali dokaznega postopka o enem izmed dokumentov, ki jim ga je Zupan predložil tik pred odločanjem. Po mnenju tožilstva dokument sicer ni pristen, zato je zoper Zupana začelo kazenski pregon, ki je v fazi sodne preiskave.

Višje sodišče se je odločilo, da bo v ponovljenem odločanju opravilo obravnavo, na njej pa tudi samo izpeljalo dokazni postopek o spornem dokumentu in tudi morebitnih novih. Zupanov zagovornik temu ni naklonjen, saj je prepričan, da bi ob izrekanju sodišča o dokumentu, zaradi katerega teče sodna preiskava, zoper Zupana potekalo dvojno sojenje, kar je po oceni Hočevarja nedopustno. Tožilec Andrej Ferlinc pa meni, da je treba upoštevati navodila vrhovnega sodišča in dokument obravnavati.

O zahtevi za izločitev mora odločiti predsednik višjega sodišča. Naslednja obravnava je predvidena 24. oktobra.