Slikar Jure Cekuta je obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora. Foto: BoBo
Slikar Jure Cekuta je obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora. Foto: BoBo
Pravnomočno sta obsojena tako Cekuta kot nekdanji brigadir Peter Zupan, ki bo moral v zapor za dve leti in pol. Foto: BoBo
Patria 2 potrjena na višjem sodišču

Na prvi stopnji je okrožno sodišče potrdilo obtožbe tožilstva, da je Zupan kot uslužbenec ministrstva za obrambo Cekuti pred objavo razpisa in brez pooblastila ministrstva za obrambo predal dokumente v zvezi s projektom bojnih vozil 8 x 8, ki niso bili javno dostopni.

Šlo je za podatke, da namerava Slovenija nabaviti 150 bojnih vozil v obdobju med letoma 2006 in 2011, svoj prispevek pa bo morala dati tudi lokalna proizvodnja. Patria je bila s tem konkurenčnejša in je imela več časa za pripravo ponudbe. Kot je takrat dejala sodnica Dejana Fekonja, podatkov, da bi tudi Zupan kaj služil, ni, a je po njenem prepričanju ravnal iz koristoljubja že zato, ker je s prijateljskimi uslugami poskrbel, da je služil nekdo drug.

Cekuta in Zupan sta se pritožila na višje sodišče, Zupan pa je sodišču priložil tudi dokument, ki naj bi ga razbremenil krivde. Dokument naj bi dobil v svoj poštni nabiralnik, tako da ne ve, kdo mu ga je dostavil. V dokumentu, ki naj bi nastal pred razpisom za nakup oklepnikov, je zapisano, da je Edvard Kraševec po nalogu takratnega državnega sekretarja na ministrstvu Francija Žnidaršiča pooblastil Zupana, naj nadaljuje obveščanje Cekute o nakupu oklepnikov 8 x 8. Na ministrstvu sicer takega dokumenta niso našli, vsebino pa je kategorično zanikal tudi Žnidaršič, ki je ob tem opozoril na nelogičnosti v dokumentu.

Poleg zaporne tudi denarna kazen
Višjih sodnikov novi dokument očitno ni prepričal, Cekuta in Zupan pa sta postala pravnomočno obsojena in bosta morala v zapor. Plačati pa bosta morala tudi stranske denarne kazni. Cekuta bo tako moral plačati 30.000 evrov denarne kazni in vrniti 440.000 evrov, kolikor naj bi mu plačala Patria oziroma kolikor naj bi zaslužil s posredovanjem informacij. Zupan pa bo moral v proračun nakazati 15.000 evrov denarne kazni.

Patria 2 potrjena na višjem sodišču