Janez Vidovič je bil gost v TV Dnevniku. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Janez Vidovič je bil gost v TV Dnevniku. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Pogovor z Janezom Vidovičem

"Če se počutite ogrožene, je najbolje poklicati policijo na 113," je po včerajšnji nesreči v Novih Jaršah, ki jo je najverjetneje povzročila petarda, dejal Janez Vidovič iz policije.

Ob tej priložnosti je za TV Dnevnik odgovoril na nekaj vprašanj.


Kje je dovoljeno pokati in s čim?
Uporabljajo se lahko vsi pirotehnični izdelki, ki se dobijo v normalni, prosti prodaji pri pooblaščenih prodajalcih. Na vsakem izdelku pa tudi piše, kako se uporablja. In moram reči, da pirotehnični izdelki kategorije 2 in 3 niso primerni za uporabo v strnjenih stanovanjskih naseljih.

Kaj lahko sami naredimo, če se počutimo ogrožene, če slišimo pokanje pred stanovanjem?
Če se počutite ogrožene, je vsekakor najbolje v prvi vrsti poklicati policijo na 113. Policija bo seveda prišla na kraj in raziskala zadevo in storilce tudi poiskala in ustrezno sankcionirala.

Kaj lahko policija naredi? Kako so kaznovani storilci?
Za vse te prekrške v rabi pirotehničnih sredstev je predvidena globa v višini od 400 do 1.200 evrov. Za prodajalce, ki bi prodajali izdelke, ki se ne smejo prodajati, pa so kazni bistveno višje.

Sporna so zlasti pirotehnična sredstva, kupljena pri nepooblaščenih prodajalcih, pri prodajalcih, ki nimajo licence. Je teh pirotehničnih sredstev veliko?
Kar precej. Letos smo do zdaj zasegli približno 109.000 pirotehničnih izdelkov. To so v glavnem petarde. In s temi petardami nastanejo praktično vse poškodbe.

Kaj pa pravijo statistični podatki, se uporaba pirotehničnih sredstev povečuje, se zmanjšuje? In kako je s poškodbami, jih je več ali manj?
Uporaba pirotehničnih sredstev, vsaj kar zadeva tiste, ki imajo za glavni učinek pok, se gotovo zmanjšuje. Posebno še po spremembi zakona leta 2008. Poškodbe pa, moram reči, zelo nihajo. Predlani je bilo poškodb deset, lani triindvajset, letos beležimo do tega trenutka osem poškodb, od tega šest otrok, kar je zelo zaskrbljujoče. Moram pa reči, da so vse te poškodbe lahke, med njimi ni nobene težje.

Pogovor z Janezom Vidovičem