Druschovich se je leta 2004 predstavljal kot rešitelj nekdanjih delavk Mure, a je podjetje Koncept Optimum le po nekaj mesecih končalo v stečaju. Foto: RTV Slo
Druschovich se je leta 2004 predstavljal kot rešitelj nekdanjih delavk Mure, a je podjetje Koncept Optimum le po nekaj mesecih končalo v stečaju. Foto: RTV Slo

Zaradi propada podjetja Koncept Optimum sta se Miran Druschovich in Igor Lebar morala zagovarjati pred sodiščem, je za TV Dnevnik poročala Cirila Sever. Obtožnica ju je med drugim bremenila zlorabe položaja in da sta nekaj čez dvesto tisoč evrov za delovna mesta porabila nenamensko.

Oba sta vse obtožbe zanikala in med drugim povedala, da se je podjetje znašlo v škripcih zaradi objektivnih okoliščin pa tudi zaradi sindikata. Sodišče je oba vseh obtožb oprostilo, sodbe pa nista želela komentirati.

Sprva up, a nato stečaj
Zgodba se je sicer začela leta 2004 v nekdanjem Murinem obratu v Lendavi, ko je Druschovich odprl tovarno, kjer so šivali za italijanske partnerje. Zaposlil je okrog 200 šivilj, tudi s sosednje Madžarske in takrat obljubil sprva 400 delovnih mest, pozneje več.

Po nekaj mesecih so začele zamujati plače, del delavcev pa je začel stavko, ki je trajala 100 dni. Druschovich je za zaposlovanje šivilj od zavoda za zaposlovanje dobil tudi 500.000 evrov namenskih sredstev. Kljub temu so obupane delavke vložile predlog za stečaj, ki se je končal pred dvema letoma.

Poplačali so le okrog 40 delavcev, ki so bili zaposleni ob uvedbi stečaja, ti pa so po besedah stečajnega upravitelja Milorada Vidovića dobili poplačane okoli štiri milijone tolarjev terjatev od skupno 50 milijonov tolarjev terjatev.