Oba dijaka naj bi pokadila džojnt, kmalu zatem pa so se pri njiju pojavile psihične težave. Foto: EPA
Oba dijaka naj bi pokadila džojnt, kmalu zatem pa so se pri njiju pojavile psihične težave. Foto: EPA
Nevarne primesi v marihuani

Dijakinjo ene izmed istrskih srednjih šol so pred dnevi zaradi psihičnih težav po kajenju konoplje odpeljali v idrijsko bolnišnico, pišejo Primorske novice. V njenem telesu so odkrili snovi, ki jih vsebuje konoplja, je povedal ravnatelj ene izmed tamkajšnjih šol. Drugi primer naj bi se zgodil na drugi šoli, šlo naj bi za dijaka. Oba naj bi pokadila džojnt, kmalu zatem pa so se pri njiju pojavile psihične težave.

Z obema primeroma naj bi neuradno seznanili tudi policijo. Odgovorni sumijo, da so bili posušeni delci konoplje prepojeni še z drugo drogo, kar naj bi močno vplivalo na psiho dijakov. Omenjeni ravnatelj je za Primorske novice dejal, da je velika težava v tem, da je tovrstne konoplje v okolju veliko ter da je poceni in zelo škodljiva. Druga težava pa je, da ima zaradi kampanje za legalizacijo konoplje veliko mladostnikov do kajenja konoplje pozitivno stališče, je še dejal. Na šoli, kjer se je zgodil omenjeni primer, so profesorji pred dnevi o dogodku povedali dijakom in jih začeli ozaveščati, da kajenje konoplje ni tako nedolžno, še piše časnik.

Ni še jasno, kaj sta zaužila
S primeroma so seznanili tudi direktorja Zavoda za zdravstveno varstvo Koper Milana Kreka. Po njegovih besedah še ni jasno, kaj sta dijaka zaužila. Tudi Krek meni, da so zaradi močnega gibanja za legalizacijo konoplje slovenski mladostniki med evropskimi vrstniki v samem vrhu tistih, ki menijo, da ta droga ni škodljiva. Tokratna primera sta dokaz, da je, poudarja Krek. V Sloveniji je po njegovih navedbah takih primerov iz leta v leto več, ne samo med mladostniki, ampak tudi starejšimi uživalci.

Krek trenutno skupaj z omenjeno šolo išče partnerja, s katerim bi v šolo vpeljali mehanizme za ozaveščanje in preventivno dejavnost med mladimi. Poudarja, da ne gre samo za pojav na tej šoli, ampak za splošen pojav na vseh šolah.

Krek še opozarja, da aktivna sestavina konoplje, THC, povzroča psihozo. Ljudje z določeno gensko predispozicijo imajo zelo veliko možnosti, da postanejo odvisni od marihuane. Pri občasnih uživalcih pa se pojavijo še druge težave, pravi in kot primer izpostavlja, da gredo omamljeni za volan in povzročijo nesrečo.

Nevarne primesi v marihuani