Milko Novič znova na zatožni klopi. Foto: BoBo
Milko Novič znova na zatožni klopi. Foto: BoBo

Novičeva obramba je predlagala, da bi sodišče narok zaradi Novičeve odsotnosti preložilo, a predlogu ni bilo ugodeno.

Njegova odvetnika Žiga Podobnik in Monika Poje sta predložila zdravniško potrdilo Novičeve osebne zdravnice, da se Novič ni sposoben udeležiti današnje obravnave, vse naslednje pa da je sposoben spremljati le dve ali tri ure dnevno. Zato sta predlagala, da sodišče narok preloži.

Senat sodišča, ki ga vodi sodnica Sinja Božičnik, zdravniškemu potrdilu ni sledil, saj da iz njega ne izhaja, da se Novič ne more udeležiti naroka. Odločili so tudi, da bo sodišče postavilo sodnega izvedenca, ki bo preveril, ali je Novič sposoben prihajati na sodišče, in če je, za koliko časa. Do takrat pa sodišče meni, da se je Novič obravnav sposoben udeleževati.

Tretje sojenje Milku Noviču bo potekalo pred novim senatom

V nadaljevanju današnjega prvega naroka na že tretjem sojenju je sodišče prešlo na branje Novičevega zaslišanja na policiji iz obdobja preiskave in zagovora pred sodiščem ob prvem sojenju, nato pa je zaslišalo Jamnikove starše, sestro in ženo.

Zaslišani Jamnikovi svojci

Starša in sestra so povedali, da jima je Jamnik zaupal, da ima težave z eno od nekdanjih zaposlenih, z Novičem (oba je inštitut odpustil, zaradi česar sta na delovno sodišče vložila tožbo) in z Michelom Stephanom, za katerega je sodišče maja lani na prvi stopnji odločilo, da je kriv napeljevanja k uboju enega izmed vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca. Pri tem naj bi Jamnika najbolj obremenjeval spor s prvo.

Vsem trem je tudi dejal, da mu grozijo, a konkretnih imen in groženj ni navedel. Je pa izrazil skrb, da se mu bo kaj zgodilo, predvsem teden ali dva pred smrtjo, ko naj bi se po besedah staršev tudi povsem spremenil.

Nekoliko drugače pa je povedala Jamnikova žena. Mož neposredno pred umorom po njenih besedah ni bil nič drugačen kot sicer, prav tako ni izražal strahu, da bi ga ubili.

Sicer je vedela, da je imel Kemijski inštitut spora na sodišču z nekdanjo zaposleno in z Novičem. "Spor z Novičem ga je zelo bremenil, saj se je vseh obravnav udeleževal sam," je povedala. Ob tem je dodala, da je sicer Novič mesec ali dva pred smrtjo Jamnika izgubil vse postopke na sodišču. Glede nekdanjega zaposlenega na inštitutu Stephana pa je dejala, da je šlo za zadevo, ki je bila aktualna veliko let pred tem.

Primer z dolgo brado

Obtožnica Noviča bremeni, da je 16. decembra 2014 zvečer na ljubljanskem Viču umoril svojega nekdanjega vodjo Jamnika, do katerega naj bi gojil zamere, ker je bil s Kemijskega inštituta odpuščen. Aprila 2017 je ljubljansko okrožno sodišče očitkom tožilstva pritrdilo in ugotovilo, da je Novič kriv, ter mu izreklo 25 let zaporne kazni.

Po pritožbi so konec leta 2017 enako ocenili višji sodniki, a je jeseni 2018, ko je bil Novič že v zaporu, vrhovno sodišče obe sodbi razveljavilo in odredilo novo sojenje.

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v ponovljenem sojenju Noviča oprostil, tožilstvo se je na sodbo pritožilo na višje sodišče. To je letos spomladi sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v novo, že tretje sojenje.

Zadeva nekaj mesecev pred zastaranjem

Z novim sojenjem se sicer mudi zadeva naj bi namreč zastarala oktobra letos, saj zakonodaja določa, da očitki zastarajo dve leti po razveljavitvi pravnomočne sodbe na vrhovnem sodišču.

V času, ko je bila razglašena epidemija novega koronavirusa, sicer roki na sodiščih niso tekli, zato bi lahko po mnenju nekaterih zadeva zastarala tudi dva meseca pozneje.