Nasilnega učenca so po besedah ravnateljice takoj odstranili iz šole in do preklica vanjo ne bo imel vstopa. Foto: Google Street View
Nasilnega učenca so po besedah ravnateljice takoj odstranili iz šole in do preklica vanjo ne bo imel vstopa. Foto: Google Street View

Kot je povedala ravnateljica Osnovne šole Velika Dolina v občini Brežice Anja Zevnik, je v ponedeljek ob 7.10 eden izmed romskih učencev vstopil v učilnico 9. razreda in dvakrat udaril enega od učencev. Napadeni učenec se je začel umikati, pri čemer ga je nasilnež odrinil, da je zadel ob rob mize in se dodatno poškodoval. Prvotna informacija je sicer bila, da je bil žrtev osmošolec, a gre po besedah ravnateljice za devetošolca.

Tega so po napadu na šoli nemudoma oskrbeli, poklicali zdravniško pomoč, policijo in starše. Po besedah ravnateljice je čez noč ostal na opazovanju v Splošni bolnišnici Brežice, kakšno je njegovo trenutno stanje, pa ne ve. S policije so sicer sporočili, da je devetošolec lažje poškodovan.

Nasilnega učenca so po besedah ravnateljice takoj odstranili iz šole in do preklica vanjo ne bo imel vstopa. Občina je šoli zagotovila varnostnika, varnost je na prošnjo šole okrepila tudi policija in tako naj bi bilo vse do konca šolskega leta, je povedala ravnateljica. "Učenci, starši in zaposleni smo zaradi dogodka pretreseni in zaskrbljeni. Upam, da se stanje čim prej normalizira," je povedala ravnateljica. Danes sicer starši svojih otrok niso pustili v šolo. Od 130 so v šolo prišli le štirje.

Predsednik sveta staršev Mitja Bizjak je po poročanju Radia Slovenija povedal, da so starši protestno zadržali učence doma.

Šolo sicer obiskujejo štirje Romi. Na splošno so izkušnje šole z njimi različne, težave pa so po besedah ravnateljice predvsem s tistimi iz višjih razredov. "Prihaja do različnih neprijetnih dogodkov, od verbalnega, občasno tudi fizičnega nasilja. Zato smo v zvezi s tem že iskali rešitve z ministrstvom, šolsko inšpekcijo in drugimi," je dejala.

Zadevo bo zdaj šola reševala skupaj s pristojnim ministrstvom, občino in centrom za socialno delo, s katerimi je po besedah ravnateljice glede romskih vprašanj v preteklosti že sodelovala. Ena od možnosti je šolanje nasilnega učenca na domu oz. šolanje s prilagojenim načinom poučevanja, kar je po besedah ravnateljice ukrep, ki so ga pri omenjenem učencu že uporabili.

Kot je poročal Radio Slovenija, so šestošolcu zaradi konfliktov in napadov na sošolce že sredi aprila izrekli prilagojeno obiskovanje pouka enkrat tedensko, vendar se pouka ni redno udeleževal do ponedeljka, ko je napadel devetošolca.

Sorodna novica Učenec hudo poškodoval osmošolca, njegovo stanje naj bi bilo resno

Ministrstvo zmotilo navajanje, da je napadalec Rom

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so pojasnili, da obžalujejo ponedeljkov incident in poudarjajo, da je ravnateljica po dogodku ustrezno ukrepala in obvestila policijo ter ustrezne institucije.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje je sicer zmotilo, da se je pri omenjenem incidentu navajalo, da je nasilni učenec Rom. "Pri obravnavi medvrstniškega nasilja se moramo izogibati izpostavljanju etnične pripadnosti vključenih v nasilni dogodek, četudi je v tem primeru občina izpostavila romsko problematiko. V tem kontekstu sporočamo, da je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje član medresorske delovne skupine za obravnavo romske problematike, v okviru katere smo na medresorski ravni pripravili predlog ukrepov, ki ga bomo temeljito obravnavali na naslednji seji," so zapisali.

Opozarjajo, da je medvrstniško nasilje širši družbeni problem, ki pa se pogosto odraža v vzgoji in izobraževanju. Za spoprijemanje z vsemi vrstami nasilja je bila ustanovljena medresorska delovna skupina, ki jo vodi državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve, člani pa so predstavniki posameznih resorjev in nevladnih organizacij, so spomnili.

"Skupina trenutno pripravlja smernice za prepoznavanje in ustrezno obravnavo nasilja, v njeno delo pa so aktivno vključeni tudi na ministrstvu, kjer ob tem izvajajo tudi mnogo drugih ukrepov za preprečevanje nasilja v šolskem prostoru," so še zapisali.

Navedli so, da so prejšnji teden v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve pripravili okroglo mizo o zagotavljanju varnosti v šolskem okolju, na katero so povabili tudi Skupnost občin Slovenije, vendar se na povabilo ni odzvala nobena občina. "Menimo, da so občinski programi varnosti, ki jih morajo pripraviti občine, lahko koristni tudi v okviru reševanja te problematike," so zapisali.

Učenci OŠ Velika Dolina iz strahu in protesta ostali doma

Preiskava suma kaznivega dejanja

Željko Hvalec s PU-ja Novo mesto je v izjavi za javnost povedal, da so bili policisti v ponedeljek nekaj po sedmi uri obveščeni o medvrstniškem nasilju in da preiskujejo primer suma storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe.

Policisti so opravili že več pogovorov, v navzočnosti staršev so zaslišali mladoletnega osumljenca, vodstvo brežiške policijske postaje pa se je sestalo z vodstvom šole in brežiške občine.

"Pri stanju varnosti na območju policijske postaje Brežice ni večjih varnostnih odstopanj pri prekrških ali pri kaznivih dejanjih. Na pobudo policijske postaje Brežice je bil maja letos v občini Brežice ustanovljen varnostni sosvet, ki predstavlja skupni projekt partnerskega sodelovanja med občino Brežice in policijsko postajo Brežice za izboljšanje splošne varnosti ljudi in premoženja v občini Brežice. Varnostni se svet sestavljajo različni deležniki, ki lahko prispevajo k večji varnosti," je navedel Hvalec, ki drugih podrobnosti o postopku zaradi varstva osebnih podatkov in udeleženih mladoletnih osebah ne more posredovati javnosti.

Hvalec je tudi povedal, da ima PU Novo mesto kot vse policijske postaje na območjih, kjer živijo Romi, izdelane akcijske načrte, v katerih so opredeljene vse dejavnosti, ki jih letno izvajajo. Za reševanje romske problematike imajo tudi posebej zaposlenega policista.

Na vprašanje, zakaj je policija poškodbe učenca opredelila kot lažje, čeprav je iz fotografij, ki so jih medijem posredovali starši, razvidno, da poškodbe niso tako nedolžne, pa je dejal, da policija stopenj poškodb ne določa: "Merila so določena v zakonodaji. Obstaja poseben klasifikator, po katerem zdravstveno osebje določi stopnjo poškodbe."

Za kaznivo dejanje povzročitve lažje telesne poškodbe je sicer zagrožena denarna kazen ali kazen zapora do enega leta, pri čemer pa se mladoletniki obravnavajo po posebnem režimu.

Na dogodek se je ob robu obiska na Brniku odzval tudi notranji minister Boštjan Poklukar. "Obžalujem medvrstniško nasilje, do katerega je prišlo, in sem nad njim zaskrbljen. Takšnega dogajanja v šolah si ne želimo," je dejal. Ocenil je, da se je policija na dogodek ustrezno odzvala, in zagotovil, da bo še naprej zagotavljala primerno varnost.

Na brežiški osnovni šoli pretreseni zaradi napada učenca na devetošolca

Razprava na občinskem svetu

Že v ponedeljek je o primeru na redni seji razpravljal brežiški občinski svet. Ker v občini zaznavajo porast kaznivih dejanj, ki jih zagrešijo posamezni Romi, bo župan Ivan Molan sklical tudi izredno sejo občinskega sveta, na kateri bodo razpravljali o tem. Na sejo bodo vabljeni tudi predstavniki pristojnih institucij, "saj je občina z zakonodajo omejena na področju zagotavljanja varnosti", so v ponedeljek sporočili z občine.

Neodvisni občinski svetnik Bogdan Palovšnik, sicer predsednik komisije za spremljanje položaja romske skupnosti v občini, ocenjuje, da je šla celotna zadeva predaleč in da bo treba nekaj narediti. Opozoril, da težave niso od včeraj. "Skupaj z romskim policistom in centrom za socialno delo smo že pred časom opravili pogovor s starši, vendar vse kaže, da ni pomagalo," je dejal. Opozarja sicer, da vsi Romi niso problematični.

Tovrstne problematike po njegovem mnenju ne moreta reševati šola ali lokalna skupnost sama, ampak so morajo nujno vključiti državne institucije. "V sistemu je namreč preveč nekih varovalk in določb, ki preprečujejo učinkovito ukrepanje. Danes se pogovarjamo o tem, kako bomo nasilnemu učencu preprečili dostop do šole, sočasno pa moramo razmišljati, katere ukrepe mora sprejeti ravnateljica, da je ne bo obiskal inšpektor. To je začaran krog," je dejal.
"To ni prav in se ne bi smelo dogajati," je ponedeljkov dogodek ocenil Iztok Kosec, eden od dveh Romov, ki sta člana omenjene občinske komisije. Tudi on meni, da vseh Romov ne gre metati v isti koš in da so problematični zgolj nekateri.

Predsednik krajevne skupnosti Velika Dolina Fredi Žibert pa je za Radio Slovenija povedal, da imajo že nekaj let večje težave: "Problem je varnost v kraju, problem je varnost v okolici šole, ker Romi ustrahujejo."

Na Centru za socialno delo (CSD) Posavje so nad dogodkom pretreseni, je povedala direktorica Marina Novak Rabzelj. O konkretnem primeru ne more govoriti, so pa v zadnjem letu s šolo redno sodelovali, predvsem pri iskanju sobivanja in izboljšanja medsebojnih odnosov. "Ko se kaj takega zgodi, se moramo sicer vedno vprašati, kje je treba narediti še več. In ugotavljamo, da bo treba vse naše preventivne aktivnosti še nadgraditi, kar ne velja zgolj za CSD, ampak vse institucije, ki delamo z otroki in mladostniki," je dejala.