Izpred knjigarne Mariborka so neznanci večkrat poskusili odstraniti mavrično zastavo nad vhodom (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Izpred knjigarne Mariborka so neznanci večkrat poskusili odstraniti mavrično zastavo nad vhodom (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Zaposlene in obiskovalci mariborske knjigarne Mariborka, ki je last založbe VigeVageKnjige, so bili po navedbah direktorice in glavne urednice založbe Anje Zag Golob v zadnjih dneh od skupin mladih moških deležni več primerov homofobnih žalitev, verbalnih napadov, groženj in šikaniranj. V začetku junija, ki je tudi mesec ponosa, so nad vhodom izobesili mavrično zastavo skupnosti LGBT, ki so jo neznanci večkrat poskusili nasilno odstraniti, prav tako so, kot navaja Anja Zag Golob, pljuvali na zastavo in nacistično pozdravljali. V enem primeru pa je bila zaposlena celo deležna groženj s škarjami in fizično silo.

V knjigarni so grožnje in verbalno nasilje prijavili policiji, ki pa po navedbah Zag Golob v enem primeru ni ravnala ustrezno. Kot je zapisala v sredo, naj bi se patrulja treh policistov zadržala nekaj minut, pri tem pa naj ne bi naredila zapisnika. Zag Golob pravi, da je vodja patrulje s svojimi izjavami jasno sugeriral, da so si za nasilje krive zaposlene same, ker imajo izobešeno mavrično zastavo, ter da naj jo raje snamejo. Napovedala je, da se bodo zoper takšno ravnanje patrulje in vodenje postopka pritožili, o dogodkih pa bodo obvestili tudi urad predsednice republike Nataše Pirc Musar.

Odziv ministrice za kulturo

"Zgrožena in razočarana sem nad incidenti nasilja in sovražnosti v knjigarni Mariborka," pa je na družbenem omrežju X zapisala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Dodala je, da računa na ustrezno postopanje Policijske uprave Maribor, "da bo preprečila morebitno stopnjevanje nasilja in ustrezno sankcionirala storilce".

Ob tem je poudarila še, da so knjigarne manjših založb, ki nudijo prebivalcem krajev pestrost izbire, po Sloveniji redke.

Policija bo navedbe preverila

Sorodna novica Iznad mariborske knjigarne nasilno strgali mavrično zastavo

"Vsekakor bomo preverili navedbe, ki se nanašajo na ravnanje policistov," pa odgovarjajo na Policijski upravi Maribor. Ob tem so poudarili, da se vedno odzovejo na vsako prijavo kršitev ali sumov kaznivih ravnanj ter ukrepajo v skladu s svojimi pristojnostmi. "Ponovno poudarjamo, da imamo v policiji ničelno toleranco do vsakršnih oblik kaznivih ravnanj, še posebej če gre za sume kaznivih ravnanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti in vsakršno naznanjeno ali zaznano kaznivo ravnanje obravnavamo celovito ter s ciljem, da se storilci tovrstnih dejanj odkrijejo in ustrezno procesirajo, ljudem pa zagotovi varno življenje in delo," so še zapisali.

Pojasnili so še, da so v sredo zvezi z omenjenimi dogodki prejeli dve prijavi, v enem primeru se je ta nanašala na kršitev javnega reda in miru, v drugem primeru pa na prijavo poškodovanja tuje stvari. V obeh primerih še zbirajo obvestila.