Odvetnik Marko Bošnjak iz odvetniške družbe Čeferin je potrdil, da so Mihaela Karnerja izpustili iz celovškega zapora. Foto: MMC RTV SLO
Odvetnik Marko Bošnjak iz odvetniške družbe Čeferin je potrdil, da so Mihaela Karnerja izpustili iz celovškega zapora. Foto: MMC RTV SLO
Karner na prostosti

Informacijo je za STA potrdil odvetnik Marko Bošnjak iz odvetniške družbe Čeferin. Avstrijska tiskovna agencija APA je poročala, da so Karnerja izpustili po plačilu varščine v višini milijon evrov, česar Bošnjak ni želel komentirati.

Karner odšel v Slovenijo
Je pa povedal, da se lahko Karner sedaj neomejeno giba. To po besedah Bošnjaka pomeni, da lahko potuje tudi v Slovenijo, kar je izkoristil.

Bošnjak ob tem pričakuje, da bo ustavno sodišče zadržanje izročitve podaljšalo. Za samo vsebinsko presojanje o pritožbi pa si bo po mnenju Bošnjaka verjetno vzelo več mesecev časa.

ZDA zahtevajo izročitev
Zakonca Karner je avstrijska policija v sodelovanju z ameriškimi in italijanskimi oblastmi prijela ob koncu lanskega leta v Avstriji zaradi suma prodaje prepovedanih anabolikov. Ker je prodaja potekala po spletu tudi v Združenih državah Amerike, ZDA zahtevajo izročitev osumljenih.

Obtožnico je 3. marca 2010 izdalo okrožno sodišče v Massachusettsu, v njej pa zakoncema očitajo, da sta med letoma 2000 in 2008 prodala več sto tisoč doz anabolikov. Na podlagi obtožnice je bil izdan tudi nalog za prijetje.

Ustavno sodišče odloča o izročitvi
Izročitev ameriškim pravosodnim organom je že 11. januarja odobrilo deželno sodišče v Celovcu, na kar je obramba vložila pritožbo, a je višje sodišče v Gradcu sklep 6. marca potrdilo. Dokončno dovoljenje za izročitev je nato podalo še avstrijsko pravosodno ministrstvo. Obramba se je vmes pritožila še na vrhovno in ustavno sodišče, to pa je postopek izročitve začasno ustavilo.

Odločitev, ali bo Avstrija zakonca Karner izročila ZDA, je zdaj v rokah avstrijskega ustavnega sodišča, ki ima za to čas do 30. aprila. Odvetnik Karnerjevih Roland Grilc pravi, da obstaja možnost, da bi sodišče o zadevi odločalo sredi prihodnjega tedna. Lahko pa odloči tudi, da rok odločanja podaljša.

Karner na prostosti