Alenki in Mihaelu Karnerju v ZDA grozi 40 let zaporne kazni. Foto: MMC RTV SLO
Alenki in Mihaelu Karnerju v ZDA grozi 40 let zaporne kazni. Foto: MMC RTV SLO
Karnerjeva ostajata v Avstriji

Izročitev ZDA je pred le nekaj dnevi potrdilo avstrijsko pravosodno ministrstvo in napovedalo, da bo ta že v petek. Alenko Karner, ki je bila, da trije mladoletni otroci ne bi ostali brez starševske navzočnosti, dva tedna v hišnem priporu, so zato znova aretirali in zaprli.

Pritožba na ustavno sodišče, kot kaže, uspela
Odvetnik Karnerjevih Roland Grilc se je na odločitev pravosodnega ministrstva pritožil na ustavno sodišče in, kot kaže, z ugovorom uspel, saj je prav to sodišče izročitev za več kot mesec dni (do vključno 30. aprila) odložilo.

Tri leta v Avstriji - 40 let v ZDA
Obramba Karnerjevih med drugim temelji tudi na opozarjanju na veliko razliko v kaznovalni politiki med ZDA in Avstrijo, saj bi, če bi sodišče odločilo, da sta kriva kaznivega dejanja, ki jima ga očitajo, v Avstriji za rešetkami preživela tri leta, v ZDA pa 40 let.

33-letna Alenka in 36-letni Mihael Karner sta osumljena kaznivega dejanja uvoza in distribucije anabolikov v ZDA in pranja denarja. Avstrijski specialci so ju aretirali decembra lani v Bad Kleinkircheimu v Avstriji, kjer sta Karnerjeva živela.

Karnerjeva ostajata v Avstriji