Kriminalisti so preiskavo vodili na podlagi anonimne prijave. Foto: BoBo
Kriminalisti so preiskavo vodili na podlagi anonimne prijave. Foto: BoBo
Za smrt dojenčka naj bi bil kriv zdravnik

V poletnih mesecih sta se v jeseniški splošni bolnišnici zgodili dve smrti ploda v maternici pred prihodom v porodnišnico, en otrok je umrl med porodom, en novorojenček pa je umrl pet dni po premestitvi v ljubljanski klinični center.

Strokovne komisije napak niso ugotovile
Jeseniška bolnišnica je o dogodkih obvestila ministrstvo za zdravje in za preiskavo dogodkov sestavila komisije zdravstvenih strokovnjakov, v katerih sta sodelovala tudi dva zunanja zdravnika specialista ginekologije in porodništva. Strokovne komisije so po nadzoru sklenile, da je "zdravniško osebje ravnalo skrbno in skladno s prakso".

Kriminalisti podali ovadbe
Kljub temu pa so kriminalisti po anonimni prijavi zaradi suma malomarnega zdravljenja v enem izmed primerov, v katerem je umrl še nerojeni otrok v maternici, odprli preiskavo. Ugotovili so, da je zdravnik iz malomarnosti ravnal v nasprotju s pravili zdravniške stroke, s čimer je povzročil smrt ploda in občutno poslabšanje zdravja porodnice.

Kriminalistična preiskava je bila zaključena februarja letos, kazensko ovadbo pa so kriminalisti poslali na kranjsko okrožno državno tožilstvo, so sporočili s kranjske policijske uprave.

Grozi mu do osem let zapora
"Kaznivo dejanje je storjeno iz malomarnosti, če storilec ni ravnal s potrebno pazljivostjo, čeprav se je zavedal, da lahko stori dejanje, pa je lahkomiselno mislil, da se to ne bo zgodilo ali da bo to lahko preprečil, ali če se ni zavedal, da lahko stori dejanje, pa bi se bil po okoliščinah in po svojih osebnih lastnostih tega moral in mogel zavedati," sicer piše v obrazložitvi suma kaznivega dejanja. Za dejanje osumljenemu zdravniku grozi zapor od enega do osmih let.

Za smrt dojenčka naj bi bil kriv zdravnik