Od senzacionalistične objave imena in priimka napadalca v mariborskem časopisu se je vsaj enemu soimenjaku povzročila velika škoda, je za Radio Slovenija poročal novinar Aleks Horvat. "Pišejo in kličejo me znanci, neznanci, me sprašujejo, ali sem to jaz, ali to nisem jaz. V komentarjih na socialnih omrežjih se dogaja vse živo. Po vasi sprašujejo," je povedal soimenjak domnevnega storilca.

Stanje pa se je dodatno zapletlo po objavi posnetka na družbenem omrežju TikTok, v katerem je študent mariborske ekonomske fakultete dejanje pripisal nič krivemu najstniku in mu s tem povzročil hudo stisko.

Nedolžnega povezali s poskusom umora

Mladi nadarjeni 18-letni glasbenik je krajo identitete in uporabo napačnih fotografij v posnetku na TikToku že včeraj prijavil policiji. Video na spletu je bil medtem umaknjen, avtor pa se zanj ni opravičil. Tovrstno klevetanje pa po mnenju profesorja Gorazda Trpina z ljubljanske pravne fakultete ne bi smelo ostati brez posledic. "Tisti, ki je to storil, in če se ga da izslediti na družbenem omrežju, je seveda odgovoren za kaznivo dejanje in je tudi odškodninsko odgovoren za to, kar je storil."

Družina prizadetega o tožbi še razmišlja. Nikakor pa tukaj niso nedolžni mediji, ki za nekaj klikov izpostavljajo ljudi in širijo nepreverjene informacije. Marsikje v tujini za razkrivanje imen žrtev in storilcev v medijih ali na spletu padajo visoke odškodninske tožbe, je še poročal Radio Slovenija.

Sodišče v Mariboru. Foto: BoBo
Sodišče v Mariboru. Foto: BoBo

Domnevni storilec je medtem še vedno v sodnem pridržanju zaradi ponovitvene nevarnosti. Z mariborskega sodišča so sporočili, da ga bodo zaslišali v sredo, ko bo odločeno tudi o priporu.

Dosedanja policijska preiskava je po besedah vodje mariborskih kriminalistov Bena Megliča pokazala, da je osumljeni dekle nameraval umoriti, kar pa mu ni uspelo, saj sta se med dogodkom na kraj pripeljala policista.

Sorodna novica Dekle po napadu v Mariboru v kritičnem stanju, osumljenca prijeli

Ob prihodu sta policista po Megličevih besedah neposredno ob zgradbi mariborskega akvarija na tleh opazila hudo poškodovano žensko, takoj poklicala reševalce in dekle skušala ohranjati pri zavesti. Med izvajanjem prvih nujnih ukrepov in pri ogledu kraja dejanja so policisti izsledili 22-letnega osumljenca in ga pridržali.

Kriminalisti so z do zdaj zbranimi informacijami ugotovili, da sta se osumljenec in žrtev poznala, a nista bila par. Kot je v ponedeljek dejal Meglič, naj bi osumljeni dejanje storil zaradi ljubosumja oziroma neuslišane ljubezni, policisti pa v tej zvezi preiskujejo tudi, ali sta se za srečanje dogovorila ali pa jo je osumljenec pričakal v zasedi.

Osumljeni naj bi bil stari znanec policije

Po navedbah Večera je imel osumljeni v preteklosti že več izpadov. Ker je dekle vztrajno zavračalo razmerje z njim, naj bi ji poškodoval avtomobil. Njena mati se je obrnila tudi na starše osumljenega in jih prosila, da se pogovorijo z njim, dekle pa je svojim staršem zaupalo, da ji 22-letnik že od julija neutrudno piše in opreza za njo, vendar tega na njeno željo policiji niso prijavili.

Poskus umora se je v noči na nedeljo zgodil nekaj po 1. uri. Po poročanju Večera je bila na žrtev obisku pri prijatelju, nato pa se je z avtomobilom odpravila k očetu, ki stanuje v bližini parka. Takrat naj bi od osumljenega prejela sporočilo, da bi ji rad izročil neka pisma. Privolila je v sestanek z njim, on pa je to izkoristil za napad.