Foto: EPA
Foto: EPA

Informacije so objavili na portalu 24ur. NPU je glede sanacije NLB-ja podal kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic že konec leta 2018. Takrat je neuradno ovadil vse člane sveta Banke Slovenije, ki je konec leta 2013 izrekel izredne ukrepe, in takratnega namestnika direktorja nadzora bančnega poslovanja Tomaža Čemažarja, ki je operativno vodil projekt sanacije bank.

Ker pa so kriminalisti v preiskavi zasegli tudi bančno dokumentacijo Banke Slovenije, se je zadeva znašla na Sodišču EU-ja, na katerem so razsodili, da je bila z zasegom kršena nedotakljivost arhivov Evropske centralne banke (ECB).

Preiskovalci so morali zato znova izvesti predkazenski postopek in si pomagati z dokazi, ki so jih zasegli v drugih državnih organih. Kljub vsemu so po neuradnih podatkih zaradi zlorabe uradnega položaja zdaj ovadili iste ljudi kot že prvič, poroča 24ur.

Kako bo dokaze presodil tožilec Boštjan Jeglič in ali bo na ljubljansko okrožno sodišče vložil tudi zahtevo za sodno preiskavo, naj bi bilo znano v kratkem.

Zakaj razlika v oceni premoženja NLB-ja

Kriminalisti so preiskovali, kaj je šlo narobe, da se je ocena premoženja NLB-ja razlikovala za več kot milijardo evrov. NLB je namreč v svojih bilancah prikazal več kot 800 milijonov evrov premoženja, centralna banka pa je s svojo metodologijo ugotovila, da je 317 milijonov evrov v minusu, da ima torej negativen kapital in da je zrela za stečaj.

To je za seboj potegnilo številne ukrepe banke in države, ogromno oškodovancev je čez noč ostalo brez prihrankov, ki so jih vložili v bančne obveznice in delnice. Pojavil se je sum, da so bili prav predstavniki Banke Slovenije tisti, ki so usmerjali in narekovali metodologijo vrednotenja premoženja slovenskih bank.

NPU vložil ovadbe zoper nekdanje člane sveta Banke Slovenije