NPU je preiskavo izvedel zaradi suma zlorabe položaja v okviru sanacije bank konec leta 2013. Foto: EPA
NPU je preiskavo izvedel zaradi suma zlorabe položaja v okviru sanacije bank konec leta 2013. Foto: EPA

"V Banki Slovenije preverjamo, ali je bila dokumentacija vrnjena v celoti," so po prejemu arhivske listinske in elektronske dokumentacije sporočili iz slovenske centralne banke.

Sorodna novica Sodišče EU: Slovenija kršila evropsko pravo glede nedotakljivosti arhivov ECB-ja

Sodišče EU-ja je ugodilo tožbi Evropske komisije proti Sloveniji, vloženi aprila 2019. Komisija je Sloveniji očitala kršenje nedotakljivosti arhivov Evropske centralne banke (ECB) med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije julija 2016. Ker ni ustrezno sodelovala z ECB-jem, da bi odpravila protipravne posledice te kršitve, je Slovenija kršila tudi obveznost lojalnega sodelovanja z EU-jem.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je preiskavo izvedel zaradi suma zlorabe položaja v okviru sanacije bank konec leta 2013. Slovenska stran je ob razglasitvi sodbe poudarjala predvsem to, da je sodišče jasno zapisalo, da ne vidi ovir za zaseg dokumentov, ki niso povezani z delovanjem ECB-ja. Zato sodba po mnenju pravosodnega ministrstva ne bi smela bistveno vplivati na konkretni nacionalni kazenski postopek glede sanacije bank. Kazenska zadeva je namreč usmerjena le v takratne nacionalne pristojnosti Banke Slovenije.