Vodja murskosoboških kriminalistov Bojan Rous. Foto: Policija
Vodja murskosoboških kriminalistov Bojan Rous. Foto: Policija

Kriminalisti in policisti PU-ja Murska Sobota so na podlagi večmesečne preiskave po gospodarski kriminaliteti v četrtek na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje, Ljubljana in Kranj opravili 20 hišnih preiskav pri 15 fizičnih in petih pravnih osebah. Preiskave so bile opravljene zaradi storitev več kaznivih dejanj poslovnih goljufij, pranja denarja, oškodovanja upnikov z goljufijo ali nevestnim poslovanjem, neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in hudodelskega združevanja. V sklepni akciji je sodelovalo 112 kriminalistov in policistov, je na novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije PU-ja Murska Sobota Bojan Rous.

Dvema od treh ljudi, za katere policisti utemeljeno sumijo, da so se združili v hudodelsko združbo z namenom izvajanja poslovnih goljufij in pranja denarja, so v okviru preiskav v četrtek odvzeli prostost. Dežurni preiskovalni sodnik je za oba osumljenca odredil pripor.

Kot je pojasnil Rous, so hudodelsko kriminalno združbo sestavljali omenjeni trije ljudje, pri kaznivih dejanjih pa je sodelovalo še vsaj deset drugih ljudi – najmanj toliko so jih identificirali do zdaj.

Imeli so pomoč zaposlenega v banki

Združba se je ukvarjala z odkupi navideznih strojev, za katere dejansko ni potrjeno, da so obstajali. "Pri navideznih poslih je hudodelski združbi v postopkih odobritve odkupa pomagal tudi uslužbenec finančne ustanove, ki je finančni ustanovi zamolčal, da gre odkup navideznega predmeta," pojasnjujejo policisti.

Sorodna novica Kriminalisti izvajali preiskave, tudi v Novi Ljubljanski banki

Kriminalna združba je ob tem ustanavljala slamnate družbe s fiktivno postavljenimi slamnatimi direktorji z namenom izvrševanja naklepnih kaznivih dejanj poslovnih goljufij in pranja denarja. Na podlagi ustanovljenih slamnatih firm so osumljeni pridobili plačilne kartice za dvigovanje gotovine. Organizator združbe pa je že ob sami sklenitvi posla pridobil premoženjsko korist od finančnih institucij, pojasnjujejo kriminalisti. Denar od "kupnin" je nato nakazal na bančne račune različnih družb in na bančni račun enega od članov združbe na spletno banko v tujino, s katerega je ta nato v Sloveniji dvigoval gotovino, ki jo je izročal vodji združbe. Eden izmed članov združbe je bil v času izvajanja kaznivih dejanj v osebnem stečaju.

Kriminalisti so ugotovili, da je organizirana združba z goljufijo pridobila več kot 400 tisoč evrov. "Znesek opranega denarja iz kaznivih dejanj pranja denarja pa znaša več kot 270.000 evrov," še dodajajo policisti.

Zasegli tudi orožje

Med hišnimi preiskavami so kriminalisti zasegli dokazni material v povezavi z izvrševanjem kaznivih dejanj (listinska dokumentacija, elektronske naprave z nosilci elektronskih podatkov, prenosni telefoni, zabeležke dvigov denarja, bančne kartice, več kot 50.000 evrov denarja v gotovini, zapečateno kovinsko blagajno in približno pol kilograma posušene zelene rastline v PVC-vrečki), pa tudi avtomatsko puško kalibra 7,62 mm, enocevno šibrenico, pištolo kalibra 9 mm in večjo količino nabojev.

Obvestila bodo policisti in kriminalisti v tej zvezi še naprej zbirali, saj obstajajo razlogi za sum, da je bilo izvršenih še več kaznivih dejanj, so pojasnili.

Kot so še navedli na PU-ju Murska Sobota, je zagrožena kazen za kaznivo dejanje goljufije od enega do osem let zapora, za poslovno goljufijo od enega do deset let zapora, za pranje denarja do osem let zapora in denarna kazen, za hudodelsko združevanje pa od šest mesecev do osem let zapora. Osumljenim ob tem grozi še kazen za neupravičeno proizvodnjo eksploziva ali orožja in promet z njima, za kar je zagrožena kazen od šest mesecev do pet let zapora.