Foto: EPA
Foto: EPA

"Med reševanjem moški (še) ni imel večjih zdravstvenih težav," so zapisali pri celjski policijski upravi ter opomnili, da lahko strupi kač povzročijo hude otekline in motnje pri strjevanju krvi, znaki zastrupitve pa se kažejo tudi kot driska, bruhanje, hude bolečine in oteženo dihanje. V Sloveniji živijo tri vrste strupenih kač, poleg laškega in navadnega gada še modras, so še navedli na celjski policijski upravi.

Po podatkih, objavljenih leta 2019, UKC Ljubljana vsako leto obravnava med devet in 12 primerov ugriza strupenih kač.

V Sloveniji sicer živi 11 vrst kač, med njimi so, kot omenjeno, tri strupene. Ugriz teh kač je lahko tudi ogrožajoč za zdravje ljudi, vendar so smrtni primeri zelo redki. V Center za zastrupitve ljubljanskega UKC-ja pa pridejo le bolniki s srednjimi in hudimi znaki zastrupitve zaradi ugriza kače. Po takratnih navedbah UKC-ja Ljubljana je kar 25 odstotkov ugrizov v roke.

V UKC-ju Ljubljana svetujejo, da kačo, ki nas je ugriznila, identificiramo oziroma slikamo, ugrizno mesto pa očistimo in poiščemo zdravniško pomoč. Zarezovanje, izžiganje in sesanje strupa iz rane so metode, ki dokazano ne učinkujejo, saj strupa kače, ki se počasi širi po telesu, s tem ne spravimo ven, so še opozorili v UKC-ju Ljubljana.