Foto: Policija
Foto: Policija

Na slovesnosti, na kateri je bil osrednji govornik minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, je bil po poročanju Večera prisoten tudi Andrej Šiško skupaj z nekaterimi člani t. i. Štajerske varde. Šiška naj bi aretirali policisti v civilu, ko je hotel priti do predsednika republike Boruta Pahorja.

Po navedbah PU Maribor je prijetje potekalo brez posebnosti. Policisti pa so Šiška na podlagi odredbe sodišča privedli na prestajanje zaporne kazni.

Šiško si je želel aretacije

Kot je za STA povedala sopredsednica gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bidar, so Šiška pridržali zaradi naloga za privedbo, čeprav naj še ne bi dobil pravilno vročenega poziva na prestajanje zaporne kazni. Ker naj bi iz javnosti izvedel, da ga iščejo, se je po njenih besedah prišel predat. "On je prišel na Osankarico z namenom, da ga tukaj primejo. Če že na vsak način želijo, da kazen prestane do konca, se temu ne bo izogibal in se je prišel predat. To je bil naš cilj in to smo dosegli," je dodala Bidarjeva. Na očitek, da so s tem zasenčili osnovni dogodek, ki so se mu prišli poklonit tudi sami, pa je odvrnila, da so želeli, da ga primejo pred očmi javnosti.

Na dogodek se je odzval tudi predsednik Borut Pahor, ki je dejal, da smo vsi dolžni spoštovati dostojanstvo človeka in spominskih dogodkov. "Imamo pravico izražati svoja mnenja, a tudi spoštovati dostojanstvo drugih ljudi in tudi spominskih dogodkov. Še zlasti takrat, ko gre za pietetne dogodke," je dejal Pahor.

Šiško aretiran na Osankarici

Policijska tiralica

Mariborsko sodišče je Šiška zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve marca obsodilo na osem mesecev zapora, pri čemer pa je večino kazni odslužil že s priporom, iz katerega ga je sodišče do pravnomočnosti sodbe izpustilo ob izreku sodbe. Tako Šiško kot njegova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj sta bila takrat prepričana, da mu preostanka kazni ne bo treba odslužiti.

Na začetku decembra je sodišče izdalo poziv, naj se zglasi v zaporu. Medtem ko na sodišču trdijo, da so mu sklep pravilno vročili, pa Šiško nasprotno meni, da je bil poziv vročen prepozno in napačno. Vseeno je oddal prošnjo za preložitev prestajanja kazni, ki jo je mariborsko sodišče zavrglo, s čimer je sklep o tem, da mora v zapor, sredi meseca postal pravnomočen.

Policija je nato za Šiškom razpisala tiralico.

Policija prijela Andreja Šiška