Andrej Šiško mora odslužiti preostanek kazni. Foto: Reuters
Andrej Šiško mora odslužiti preostanek kazni. Foto: Reuters

Andrej Šiško je zatrjeval, da mu je bil poziv na prestajanje kazni vročen prepozno in napačno, vseeno pa je oddal prošnjo za preložitev prestajanja kazni. Sodišče nasprotno trdi, da so Šišku sklep pravilno vročili že pred šestimi dnevi, čeprav Šiško vztraja, da o tem ne ve nič. Kot pravi, v zapor ne gre več, je poročal Pop TV.

Marca letos je bil predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija Šiško na mariborskem okrožnem sodišču spoznan za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi z oboroženim uporom in pozivanja k strmoglavljenju najvišjih državnih organov. To naj bi s soobtoženim Matejem Lesjakom storila z različnimi ravnanji, od grožnje takratnemu predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve Dežele Štajerske in nato še obrambne skupine te dežele Štajerske varde septembra lani.

Mariborsko sodišče je Šiška marca obsodilo na osem mesecev zapora. Večino kazni je odslužil že s priporom, iz katerega ga je sodišče do pravnomočnosti sodbe izpustilo ob izreku sodbe. Tako Šiško kot njegova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj sta bila takrat prepričana, da mu preostanka kazni ne bo treba odslužiti.