Romunski vozili sta stali na pasu za počasna vozila, kjer je ustavljanje prepovedano. Foto: MMC RTV SLO
Romunski vozili sta stali na pasu za počasna vozila, kjer je ustavljanje prepovedano. Foto: MMC RTV SLO
false
Tovornjak je avtomobil potiskal pred seboj in ga povsem zmečkal. Foto: MMC RTV SLO
Neprimerno obnašanje ob nesrečah
Pobeglega voznika cisterne še iščejo

Iskalna akcija za voznikom tovornega vozila je stekla že v ponedeljek po izjavah prič je voznik odšel čez avtocesto na drugo stran. Pri iskanju so ponoči uporabili tudi helikopter s termovizijo, ki zaznava toploto, v iskanje pa so se vključili tudi vodniki službenih psov.

Voznika kljub temu niso izsledili, zato so danes organizirali iskalno akcijo, pri kateri je sodelovalo okoli 30 policistov. Pregledali so območje okoli Logatca, a gre za zelo zahtevno, gozdnato območje. Govorili so že tudi z voznikovimi svojci, a nimajo podatkov, da bi se oglasil vsaj njim. Akcija se bo po potrebi nadaljevala tudi v sredo.

Petdesetletnik je bolj okroglega obraza in nosi očala, ima kratke črne lase. V času nesreče je imel oblečeno sivo majico in modre kavbojke, obute je imel natikače. Vzroka, zakaj je zapustil kraj nesreče, policija ne pozna, a dodajajo, da bi po taki nesreči to storil marsikdo.

Neprilagojena hitrost?
Po dosedanjih ugotovitvah policije je voznik tovornega vozila na pasu za počasna vozila, kjer je ustavljanje prepovedano, trčil v na njem stoječi avtomobil znamke dacia, v katerem so bili štirje potniki, romunski državljani.

Tovorno vozilo je po trčenju pred seboj potiskalo avtomobil, dokler se ni ustavilo na travi zunaj vozišča. Vozilo z romunskimi državljani je odbilo na skalnati nasip, nato pa je obstalo stisnjeno med nasipom in tovornjakom. Vsi potniki v avtomobilu so umrli na kraju nesreče.

Del ceste, kjer se je zgodila nesreča, je bil pregleden, vendar na policiji predpostavljajo, da je voznik tovornjaka vozil z neprilagojeno hitrostjo, v vozilo pa trčil brez zaviranja, saj sledi zaviranja niso našli.

Ko je tovornjak porinil dacio, je ta porinila pred seboj stoječega VW golfa, ki je stal pred njo. Oba potnika v golfu, prav tako romunska državljana, sta se v nesreči lažje poškodovala. Njuno vozilo je po trčenju oplazilo še tretje osebno vozilo, ki ga je takrat pravilno po voznem pasu vozil 45-letni nemški državljan. Ta v nesreči ni bil poškodovan.

Policija ugotavlja, da sta oba romunska avtomobila vozila skupaj, vzrok za njuno ustavitev na pasu za počasna vozila pa ni znan.

V nesreči so umrli 43-letni voznik in njegovi potniki, dve ženski, stari 34 in 60 let, ter petletni deček, vsi državljani Romunije. Lažje poškodbe sta v nesreči dobila tudi 52-letni voznik in njegova 51-letna potnica, oba prav tako državljana Romunije, 45-letni nemški voznik pa v nesreči ni bil poškodovan.

Policijski inšpektor iz sektorja uniformirane policije Policijske uprave Ljubljana Refik Hodžič se je zahvalil vsem voznikom, ki so potrpežljivo čakali v koloni in se tudi pravilno razvrstili ob zastoju. Nekaj voznikov pa teh pravil ravnanja ob zastoju ni upoštevalo in naj se po njegovih besedah zamislijo nad svojim početjem v prihodnje.

Umrl romunski državni tožilec
Nesreča odmeva tudi v Romuniji, saj je bil voznik uničenega vozila državni tožilec. Z družino so bili namenjeni na dopust v Italijo, v drugem vozilu pa so bili njihovi družinski prijatelji.

Romunski veleposlanik v Sloveniji je povedal, da je v domovino že poslal opozorilo na previdno vožnjo po slovenski primorski avtocesti, ki jo romunski državljani pogosto izberejo za potovanje. "Ravno so ga imenovali za višjega državnega tožilca v okrožju Arad v zahodni Romuniji," je v pogovoru za TV Slovenija dejal Marius Cosmin Boiangiu.

Neprimerno obnašanje ob nesrečah
Pobeglega voznika cisterne še iščejo