Med sredinimi hišnimi preiskavami so pri enem od dveh Slovencev, ki naj bi se borila v Siriji, našli prirejeno strelno orožje, vojaško strelno orožje in ohišje ročnega minometa. Foto: Reuters
Med sredinimi hišnimi preiskavami so pri enem od dveh Slovencev, ki naj bi se borila v Siriji, našli prirejeno strelno orožje, vojaško strelno orožje in ohišje ročnega minometa. Foto: Reuters
Policisti
Direktor kriminalistične policije je še povedal, da je bil zaradi občutljivosti in resnosti zadeve z vrhovnim državnim tožilstvom sklenjen dogovor, da vse konkretne preiskave usmerja in vodi specializirano državno tožilstvo. Policija pa bo svoje nadaljnje aktivnosti sproti prilagajala oceni ogroženosti. Foto: STA
Tudi Slovenci med skrajneže

Direktor uprave kriminalistične policije Marjan Fank je na novinarski konferenci pojasnil, da novačenje, ki so ga zaznali, ni potekalo na območju Slovenije, ampak so bili slovenski državljani po lastni odločitvi vključeni v te dejavnosti.

Ob tem je poudaril še, da slovenska kazenska zakonodaja ne inkriminira udeležbe v vojaških operacijah v tujini ali sodelovanja v tujih vojskah, zato tega ni mogoče enačiti s kaznivim dejanjem terorizma in sorodnimi kaznivimi dejanji. "Če bi slovenska policija pridobila podatke, da so te znake izpolnili, ne samo s področja terorizma, temveč tudi drugih kaznivih dejanj zoper človečnost in mednarodno pravo, bi zagotovo sprožili postopke zoper njih," je povedal Fank.

Je pa opozoril, da so informacije o njihovih dejavnostih na vojnih območjih dokaj omejene, ker zaradi kriznih razmer v teh državah teh informacij ni mogoče pridobiti, ampak jih je mogoče pridobiti samo s klasičnimi policijskimi dejavnostmi v Sloveniji.

Ni bilo dovolj razlogov za pridržanje
Med sredinimi hišnimi preiskavami so pri enem od dveh Slovencev, ki naj bi se borila v Siriji, našli orožje, pri čemer pa je Fank poudaril, da so bile te dejavnosti plod sodelovanja z drugimi slovenskimi službami in tujimi varnostnimi organi. Pojasnil je, da je osumljenec izpolnil znake klasičnih kaznivih dejanj s področja organiziranega kriminala - nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem in eksplozivi, niso bili pa izpolnjeni razlogi za pridržanje ali privedbo k preiskovalnemu sodniku. Med hišnimi preiskavami so našli prirejeno strelno orožje, vojaško strelno orožje in ohišje ročnega minometa.

Sredina preiskava ni bila podaljšek nedavne operacije proti domnevnim skrajnežem v BiH-u, so pa razpolagali tudi s podatki o dejavnostih slovenskih državljanov v BiH-u, vendar tam proti njim ne teče noben postopek, čeprav imajo bolj restriktivno zakonodajo na tem področju kot Slovenija, je dejal Fank. Dodal je, da je bila zakonodaja v Sloveniji in tudi drugih državah napisana v drugačnih razmerah, s problemom novačenja pa se ta regija srečuje šele v zadnjem obdobju.

V tujini se bori "minimalno število" Slovencev
Konkretnih podatkov o urjenju in o tem, kako so bile te osebe vključene v vojne spopade, na policiji nimajo. Fank prav tako ni želel razkriti, koliko slovenskih državljanov naj bi se borilo v tujini, je pa povedal, da gre po ocenah policije in tudi tujih služb za minimalno število.

Direktor kriminalistične policije je še povedal, da je bil zaradi občutljivosti in resnosti zadeve z vrhovnim državnim tožilstvom sklenjen dogovor, da vse konkretne preiskave usmerja in vodi specializirano državno tožilstvo. Policija bo svoje nadaljnje dejavnosti sproti prilagajala oceni ogroženosti.

Tudi Slovenci med skrajneže