Policija osumljenca ni pridržala. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Policija osumljenca ni pridržala. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Po poročanju POP TV-ja bodo osumljenca preganjali zaradi nezakonitega posedovanja orožja, ne pa tudi zaradi terorizma. Najverjetneje ga bodo ovadili zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Osumljeni naj za Slovenijo ne bi pomenil nevarnosti, se je pa že boril za Islamsko državo v Siriji, je poročala komercialna televizija.

Po poročanju medijev v BiH-u naj bi se poleg njega v vrstah skrajnežev v Siriji boril še en Slovenec. Oba naj bi rekrutiral bošnjaški imam Bilal Bosnić, ki ima družino tudi v Sloveniji. Bosnić je bil leta 2012 v Ljubljani na odprtju sunitske molilnice, 2. septembra letos pa so ga oblasti BiH-a aretirale v okviru operacije Damask, v kateri je bilo prijetih več skrajnežev.

Prav Damask naj bi bil podlaga za današnje hišne preiskave. Obveščevalna služba BiH-a naj bi ugotovila, da sta bila oba domnevna borca na Bosnićevem posestvu v Bužimu v BiH-u. Tam sta se tudi spreobrnila v islam in se izurila za boje. Bosnić naj bi v BiH-u veljal za enega glavnih akterjev novačenja borcev za skrajneže v Siriji.

15 ljudi pod nadzorom
Prav tako naj bi slovenska varnostno-obveščevalna služba Sova že leta 2011 vzela pod drobnogled dve islamski kulturni društvi, ki naj bi bila prav zaradi svojega radikalizma v sporu s slovensko islamsko skupnostjo. Po ugotovitvah agencije naj bi v ti dve društvi prihajali številni skrajni islamski pridigarji, ki zagovarjajo nasilje nad Zahodom. Takrat je v sporočilu zapisala, da skrajni islamisti ne pomenijo nobene nevarnosti za državo, čeprav bi se to lahko tudi spremenilo.

Vlada naj bi tudi na eni od junijskih sej dobila strogo zaupno poročilo, v katerem je pisalo, da Sova budno opazuje okoli 15 ljudi, med katerimi so Slovenci, ki so se spreobrnili v islam, in slovenski državljani, katerih predniki prihajajo iz nekdanje Jugoslavije. Informacije, naj bodo pozorni na te domnevne islamske skrajneže, naj bi dobili od avstrijskih obveščevalnih organov, delovali pa naj bi v Ljubljani in na Jesenicah, je še poročal POP TV.