Koprski policisti bodo od 15. 1. do 26. 1.  povečali nadzor nad uporabo  naprav  in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Koprski policisti bodo od 15. 1. do 26. 1. povečali nadzor nad uporabo naprav in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Uporaba prenosnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS- in drugih naprav se namreč med vožnjo povečuje. Takšno ravnanje pa ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost, so zapisali na PU-ju Koper.

Motnje pozornosti med vožnjo, kamor štejemo tudi uporabo prenosnih telefonov in drugih zgoraj naštetih naprav, so lahko tudi vzrok prometnih nesreč. Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu, dodajajo.

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu pa v policiji svetujemo, da med vožnjo ne telefonirate, saj je vožnja dejavnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost!, še opozarjajo.

Agencija za varnost v prometu ob tem opozarja, da tudi prostoročno telefoniranje ni varno, saj tuje raziskave kažejo, da je tudi uporaba prostoročne opreme za telefoniranje med vožnjo lahko prav tako pomemben dejavnik odvračanja pozornosti voznika kot običajna uporaba prenosnega telefona brez prostoročne opreme.

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS-sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji, opozarjajo.

Agencija za varnost pa se tudi zavzema za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršilcev. Po njihovem predlogu bi veljala uporaba prenosnega telefona med vožnjo za hujši prekršek, za katerega bi kršilec poleg denarne kazni 250 evrov dobil tudi tri kazenske točke.