Zagorel je zapuščen avtomobilski odpad na Cesti dveh cesarjev. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Zagorel je zapuščen avtomobilski odpad na Cesti dveh cesarjev. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Na nekdanjem avtoodpadu v Ljubljani izbruhnil obsežen požar

Na kraju pogorišča so poleg policistov in kriminalistov prisotni tudi kriminalistični tehniki, vodniki službenih psov za specialistično uporabo ter tehnik z brezpilotnim letalnikom. Na kraju so bile prisotne tudi pristojne inšpekcijske službe. Ker je preiskovanje krajev požara zahtevno in dolgotrajno, na Policijski upravi (PU) Ljubljana ocenjujejo, da bo ogled trajal dalj časa. Prve ugotovitve sicer pričakujejo v prihodnjih dneh.

Ogenj je zajel približno 8000 kvadratnih metrov površine. Od tega 3500 kvadratnih metrov pripada družbi Varnostni sistemi. Direktor družbe Valentin Sitar je za Radio Slovenija pojasnil, da je družba pogodbo z nekdanjim najemnikom družbo Avtoodpad razdrla že pred leti. "Leta 2011 je šlo to podjetje v likvidacijo. Mi smo to podjetje tožili za izpraznitev, potem smo tožili tudi fizično osebo," je dejal Sitar. Obvestili so tudi inšpekcijsko službo in kriminaliste, potem pa se od leta 2018, ko so si pristojni ogledali zapuščeni odpad, vsaj po njegovem vedenju ni zgodilo nič, še navaja radio.

Del zemljišča, okoli 3000 kvadratnih metrov, je sicer v lasti Mestne občine Ljubljana, preostalo pa je v rokah zasebnih lastnikov.

Del zemljišča je v lasti ljubljanske občine. Foto: BoBo
Del zemljišča je v lasti ljubljanske občine. Foto: BoBo

Na terenu tudi občinski inšpektor

Kot so pojasnili na ljubljanskem občinskem inšpektoratu, si je občinski inšpektor danes ogledal pogorišče, a v tem primeru nima pristojnosti ukrepati. Inšpekcijski postopek tako vodi Inšpektorat RS za okolje in prostor. Z ugotovitvami policije in inšpektorata sicer še niso seznanjeni. Z državno inšpekcijo in preostalimi lastniki zemljišč so že v dogovorih glede sanacije. Obenem so se zahvalili gasilcem za hitro in dobro ukrepanje. Mestna občina Ljubljana je za svojo parcelo vložila tožbo zoper uporabnika že leta 2013, so še zapisali.

Požar v noči na nedeljo

Ljubljanski gasilci so bili o požaru na nekdanjem avtoodpadu na Cesti dveh cesarjev obveščeni v soboto nekaj po 23. uri. Gasilci so bili v 10 minutah na kraju požara in ugotovili, da gre za zelo obsežen požar mešanega odpadnega materiala.

V gašenje so zato vključili več dodatnih vozil gasilske brigade, sodelovalo je tudi večje število prostovoljnih gasilskih enot. Ves čas je bilo na terenu več kot sto gasilcev, skupaj pa jih je v gašenju požara sodelovalo več kot 220. Požar so v nedeljo okoli 2.30 večinoma pogasili in nadaljevali gašenje posamičnih žarišč. Nekaj po 4. uri pa so na lokacijo pripeljali še bager Komunalnega podjetja Ljubljana, ki je začel razkopavanje požarišča.

Vzrok požara za zdaj še ni znan.

Vzrok požara na ljubljanskem odlagališču še ni znan