Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Po pravnomočni obsodbi nekdanjega komandirja Policijske postaje Vič v Ljubljani Franca Marolta, nekdanjega komandirja Policijske postaje Vič, je po poročanju Dela in Slovenskih novic policistkin pooblaščenec vložil odškodninsko tožbo, vsebine tožbe pa zaradi varovanja zasebnosti svoje stranke ne komentira. Neuradno pa naj bi policistka s tožbo od države oziroma ministrstva za notranje zadeve zahtevala 7000 evrov odškodnine.

Na pravobranilstvu sicer menijo, da država ni odškodninsko odgovorna oziroma da policistka ni upravičena do izplačila odškodnine. Nadrejenemu je sama izročila telefon, zato naj bi privolila v posledice, poleg tega pri tem ne bi mogla nastati škoda. Nekdanji komandir je tudi zatrdil, da ni bral njenih ljubezenskih SMS-sporočil in da ni videl nobene fotografije.

Marolt je brskal po mobilnem telefonu podrejene policistke, ker je od nadrejenih dobil nalogo, naj ugotovi, kdo je na kraju dogodka fotografiral truplo Baričeviča, ki so ga na začetku februarja 2010 na domu raztrgali njegovi bulmastifi. Fotografija je namreč v nekaj dneh zaokrožila po spletu.

Zato je Marolt pregledal telefon policistke, ki mu ga je ta 15. februarja 2010 izročila na njegov ukaz. S tem, ko ga je pregledal in preiskal brez njene vnaprejšnje pisne privolitve in brez odredbe preiskovalnega sodnika, kljub njeni zahtevi, naj ji ga vrne, je kot uradna oseba zagrešil kaznivo dejanje neupravičene osebne preiskave.

Višje sodišče je septembra lani potrdilo sodbo okrajnega sodišča, da je s pregledom policistkinega telefona nedvomno presegel mejo in kršil njeno pravico do zasebnosti. Z nadaljnjim pregledovanjem vsebine telefona pa je kršil ustavno pravico do komunikacijske zasebnosti.

Obtoženemu je sodišče izreklo štiri mesece pogojne zaporne kazni s preskusno dobo dveh let za neupravičeno osebno preiskavo, ki jo je zagrešil kot uradna oseba.