Državno tožilstvo policistu Mikolčeviču očita nezavarovanje nekaterih ključnih dokazov, na katere je bil tudi opozorjen, januarja letos pa so jih med ponovnim ogledom Baričevičeve vile odkrili preiskovalci specializiranega oddelka pri vrhovnem državnem tožilstvu. Foto: MMC RTV SLO
Državno tožilstvo policistu Mikolčeviču očita nezavarovanje nekaterih ključnih dokazov, na katere je bil tudi opozorjen, januarja letos pa so jih med ponovnim ogledom Baričevičeve vile odkrili preiskovalci specializiranega oddelka pri vrhovnem državnem tožilstvu. Foto: MMC RTV SLO
Novo dogajanje v aferi Baričevič

Vrhovno državno tožilstvo je 28. junija letos na ljubljansko okrajno sodišče vložilo obtožni predlog zoper Mikolčeviča zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Gre za policista, ki je 2. februarja 2010 vodil ogled in preiskavo ob smrti zdravnika Saša Baričeviča, v njegovi vili na Oražnovi ulici v Ljubljani, je poročal portal pozareport.si.

Državno tožilstvo policistu Mikolčeviču očita nezavarovanje nekaterih ključnih dokazov, na katere je bil tudi opozorjen, januarja letos pa so jih med ponovnim ogledom Baričevičeve vile odkrili preiskovalci specializiranega oddelka pri vrhovnem državnem tožilstvu. Obtožni predlog je spisala državna tožilka Dragica Kotnik, vodja specializiranega oddelka. Sprva naj bi na tožilstvu Mikolčeviča nameravali obtožiti zlorabe položaja, vendar so se na koncu odločili za nevestno delo. Po 258. členu kazenskega zakona mu grozi denarna kazen ali zapor do enega leta.

Policija: Strokovnih napak ni bilo
Na policiji so pojasnili, da so zaradi odprtih vprašanj v javnosti podrobno preverili celotno preiskavo omenjenega primera. Vse dosedanje ugotovitve pa so potrdile, da v preiskavi ni bilo strokovnih napak, "ki bi vplivale na epilog omenjene zadeve, s čimer pa zaradi različnih interesov očitno niso vsi zadovoljni".

Z vložitvijo obtožnega predloga zoper kriminalista, ki je opravljal ogled, jih Specializiran oddelek pri vrhovnem državnem tožilstvu do sedaj ni uradno obvestil, niti niso bili seznanjeni s podrobnostmi preiskave, ki so jo vodili.

"Če bi Specializiran oddelek od policije zahteval kakršna koli pojasnila glede omenjene zadeve, bi jim le-ta korektno posredovali, saj je v našem interesu, da se odpravijo dvomi v naše delo. To se ni zgodilo in tako policija ne pozna temeljev za takšen obtožni predlog," so še zapisali na policiji.

"Glede na naše ugotovitve o korektnosti te preiskave kriminalistu že nudimo vso potrebno pravno zaščito v postopku zoper njega z upanjem, da se bodo v morebitnem sodnem postopku razjasnili sumi, ki jih tožilstvo očita kriminalistu in ocenila korektnost in strokovnost dela specializiranega oddelka v tem primeru," so še dodali.

Dokaz nevestnega dela pomeni preobrat v preiskavi?
Vložitev obtožnega predloga je potrdila predsednica ljubljanskega okrožnega sodišča Vesna Pavlič Pivk, vendar o podrobnostih ni želela govoriti. "Obtožni predlog je še v fazi preizkusa in osumljencu še ni bil vročen, zato sodišče podrobnejših informacij o kaznivem dejanju, ki se osumljencu očita, ne more podati. Glede na to, da še ni znano, ali bo glavna obravnava v predmetni zadevi razpisana, je vprašanje o tem, kdaj bo prvi narok, preuranjeno," pravi Pavlič Pivkova.

Če bo policijskemu funkcionarju Dušanu Mikolčeviču nevestno delo dokazano, to pomeni preobrat v preiskavi v aferi Baričevič. Generalni direktor policije Janko Goršek in vodja sektorja kriminalistične policije pri Policijski upravi Ljubljana Branko Japelj sta namreč večkrat javno zatrdila, da je bilo policijsko delo v tej aferi opravljeno brez napake.

Državno tožilstvo pa je junija zavrglo kazensko ovadbo zoper policista, ki je posnel sporno fotografijo mrtvega Baričeviča.

Novo dogajanje v aferi Baričevič