Sojenje se nanaša na sum, da je takratni zaposleni v UKC-ju Ljubljana Uroš Smiljić posredoval pri zdravnikih in omogočal prednostno obravnavo v zameno za denar ali druge ugodnosti.

Glavna obravnava naj bi bila razpisana pred začetkom poletja. Foto: BoBo
Glavna obravnava naj bi bila razpisana pred začetkom poletja. Foto: BoBo

Smiljić naj bi posredoval za sorodnico Viljema Trplana, svojega prijatelja in policijskega komandirja na policijski postaji Gornji Petrovci, v zameno pa naj bi zahteval določene podatke iz tajnih policijskih evidenc. Da bi onkološko bolnico operirali mimo čakalnega seznama, naj bi od njenega moža, direktorja uprave za policijske specialnosti Roberta Sušanja, zahteval, naj poskrbi, da bo Trplanova hčerka, bodoča policistka, opravljala prakso blizu doma.

Tudi vodja pilotov v letalski enoti policije Damijan Bregar naj bi po poročanju Dnevnika posredoval pri Smiljiću, da bi njegovega hudo bolnega sodelavca operirali prednostno. V zameno naj bi Smiljić dobil polet s policijskim helikopterjem. V zameno za to, da naj bi direktorju operative na Letališču Jožeta Pučnika Robertu Gradišarju uredil preglede pri zdravniku na UKC-ju Radu Janši, pa naj bi si Smiljićev znanec lahko ogledal letališče.

A se je tožilstvo pozneje odločilo, da ne bo preganjalo omenjene trojice policistov ter policista Mihe Pavlija. Za Sušanja in Bregarja so se tako odločili, ker je podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja in posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon. Trplana in Pavlija pa ne bodo več preganjali, ker ni dokazov, da sta storila kaznivo dejanje, pišejo Slovenske novice.

Obsojen zaradi podkupovanja, da bi bolna partnerica prišla do operacije

Edini, ki je krivdo priznal in bil za to tudi obsojen, je bil obdolženec, ki je policiji razkril, da je Smiljiću plačal 20.000 evrov, da bi svoji zdaj že pokojni partnerici na onkološkem inštitutu mimo vrste uredil operacijo.

Sušanj je izredno odpoved izpodbijal na delovnem sodišču, a je spor pravnomočno izgubil. Bolj uspešen na delovnem sodišču pa je bil Smiljić, ki so ga z UKC-ja prav tako odpustili, a je sodišče sklenilo, da je bila odpoved nezakonita. UKC Ljubljana se je na to pritožil, o pritožbi pa še ni odločeno.