Protest, na katerem je policija pridržala štiri ljudi, je potekal maja 2020 pred okoljskim ministrstvom. Foto: BoBo
Protest, na katerem je policija pridržala štiri ljudi, je potekal maja 2020 pred okoljskim ministrstvom. Foto: BoBo

Okoljevarstvenik Marin Medak je na družbenih omrežjih sporočil, da je po dobrih dveh letih, treh obravnavah na sodišču in šestih zaslišanih pričah sodni postopek, s katerim je zahteval sodno varstvo, končan.

"Sodišče je odločilo o zahtevku za sodno varstvo, ki smo ga vložili, potem ko so nas policisti odpeljali s protesta in nas oglobili. Mene za 400 evrov zaradi neidentifikacije in zaradi neupoštevanja ukaza policista," je pojasnil Medak. Kot je razvidno iz sodbe, ki jo je posredoval MMC-ju, je sodišče ugotovilo, da se poraja dvom, da so Medaka policisti zares pozvali k predložitvi osebnega dokumenta, kar so mu očitali, da ni upošteval. Zato je sodišče postopek proti Medaku ustavilo.

Spomnimo: maja 2020 se je – tik pred obravnavo tretjega protikoronskega svežnja, ki bi podaljšal omejitev pravic nevladnih organizacij – pred stavbo ministrstva za okolje zbrala skupina okoljevarstvenikov, ki je s protestom opozarjala na spornost predlagane zakonodaje.

Sorodna novica Protestniki: V tretjem svežnju tudi "demontaža sistema varovanja okolja, narave in zdravja ljudi"

Štiri protestnike so ob tem policisti odnesli v policijsko vozilo in jih odpeljali na policijsko postajo. Trije so prejeli po 583 in eden 383 evrov kazni, in sicer, kot so takrat zatrjevali policisti, zaradi neupoštevanja ukaza policista in varnostnika, naj se z mesta umaknejo, in ker niso želeli pokazati osebnih dokumentov.

"Takrat so govorili, da se moramo umakniti, potem na sodišču so govorili, da so ukazali, da se moramo umakniti, ker je tam varovano območje. Čeprav je večina postopka posnetega, tudi zvočno, je bilo vedno govora o umiku, ne da bi tam bilo kakšno varovano območje," je dogajanje izpred poltretjega leta in poznejša pričanja na sodišču povzel Medak.

"Ampak tudi če sprejmemo to, da so rekli, da se moramo umakniti iz varovanega območja, oni sploh niso vedeli, da je to zares varovano območje. Niti oni niti varnostnik. Varnostniku se je to zdelo, da je tako, ker mu je policija na eni prejšnji intervenciji v trgovskem centru v Domžalah rekla, da če se dogaja pod nadstreškom, da je varovano območje. V našem primeru se je policija nato sklicevala, da je varnostnik rekel, da je varovano območje," razlaga Medak neobičajen potek sodnega postopka.

"Za neidentifikacijo, ki je bila kriva, da so nas odpeljali, je bilo tudi tako, da so policisti nekaj pričali, drugo je bilo zapisano v dokumentih, iz videa pa je razvidno, da sem rekel, da me niso vprašali za osebno izkaznico in da nimam problema jo pokazati," je še dodal.

Kot je na Twitterju pojasnil Medak, so trije kazni plačali, sam pa je s pomočjo odvetnika zaprosil za sodno varstvo. Zdaj pa je končan tudi ta postopek. Medak je pri tem razložil še, da je policija podala prijavo tudi zdravstvenemu inšpektoratu, da so zaradi zbiranja kršili zakon o nalezljivih boleznih, a je inšpektorat v manj kot letu dni sklenil, da dejanje ni bilo prekršek.

Policija na protestu kršila zakon