Ponesrečenega jamarja so v zgodnjih jutranjih urah le dvignili na površje. Foto: JRS
Ponesrečenega jamarja so v zgodnjih jutranjih urah le dvignili na površje. Foto: JRS

Nesreča se je zgodila v četrtek nekaj po prvi uri zjutraj na približno 150 metrih globine, ko sta se dva jamarja vračala z raziskovanja novo odkritega brezna. Enemu od njiju je na glavo padel večji, okoli pet kilogramov težek kamen, prebil čelado in ga poškodoval po glavi. Po poškodbi je preplezal sam še približno 30 metrov, nato pa ga je kolega ustavil in odhitel iz jame po pomoč.

Jamarska zdravnika, ki sta kmalu po nesreči prišla v jamo, sta sumila tudi na morebitno poškodbo vratnih vretenc. Poškodovanec je sicer dolgoletni in izkušen član ajdovskega jamarskega društva ter tudi sam aktiven jamarski reševalec.

Sorodna novica Pri Ajdovščini rešujejo jamarja, ki mu je na glavo padla skala

Brezno so morali razstreljevati, da so ponesrečencu na nosilih omogočili izhod

Reševanje ponesrečenega je trajalo več kot 30 ur, saj so morali pred dvigom razširiti kar tri večje ožine v jami. Delo je opravilo pet jamarjev minerjev ter tako omogočilo reševalcem, da so poškodovanega na nosilih lahko sploh prinesli iz brezna.

Pri reševanju je sodelovalo 36 jamarskih reševalcev iz reševalnih centrov Tolmin, Sežana, Postojna in Ljubljana, je pojasnil vodja intervencije Igor Benko. Prisotnih je bilo tudi devet gorskih reševalcev ter pripadniki občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina, policije in enote nujne medicinske pomoči urgentnega centra ajdovskega zdravstvenega doma.

"Mislili smo, da bo reševanje končano prej, vendar so se zaradi ponesrečenčevih hudih bolečin v glavi morali reševalci večkrat ustaviti," je dolgotrajno reševanje pojasnil Benko.

Povedal je še, da jamarska reševalna služba pri Jamarski zvezi Slovenije vsako leto rešuje med pet in deset ponesrečenih v podzemnih jamah. Letos je bila to druga tovrstna jamarska nesreča.