Popovič je vztrajal, da je Pogorevc največji negativec v državi in da je prav on kriv za to, da se je Popovič pred sedmimi leti znašel v priporu. Foto: MMC RTV SLO
Popovič je vztrajal, da je Pogorevc največji negativec v državi in da je prav on kriv za to, da se je Popovič pred sedmimi leti znašel v priporu. Foto: MMC RTV SLO
Marko Pogorevc
Pogorevc je na sodišču trdil, da je bil zaradi Popovičevih besed zelo pretresen, jezen, razočaran in potrt, zapiral se je vase in izgubil apetit, tudi zaradi tega, ker so izjavo objavili številni mediji. Foto: MMC RTV SLO

Koprski župan je besede izrekel med predsedniško kampanjo leta 2007 in jih navedel kot razlog, zakaj ne bo podprl takratnega predsedniškega kandidata Lojzeta Peterleta. Popovič je namreč za nekdanjega direktorja policije krivil za pripor leta 2003. Pogorevc je zahteval 8.500 evrov odškodnine, javno opravičilo in objavo sodbe, a sodišče temu ni ugodilo, ker je dogodek časovno odmaknjen in ker gre za končano zadevo, je poročal časopis Dnevnik. Sodba še ni pravnomočna.

Popovič vztrajal pri svojih oznakah Pogorevca
Pogorevc je na sodišču trdil, da je bil zaradi Popovičevih besed zelo pretresen, jezen, razočaran in potrt, zapiral se je vase in izgubil apetit, tudi zaradi tega, ker so izjavo objavili številni mediji. Povedal je še, da se je moral zaradi tega celo odpovedati mestu vodje Peterletovega volilnega štaba. Naj dodamo, da je Peterle ob zamenjavi zatrjeval, da razlog niso Popovičeve besede, ampak spremenjene aktivnosti v zadnjem tednu volilne kampanje in drugačna razporeditev dela. Pogorevc je na sodišču dejal, da je trajalo še kar nekaj časa, da je začel normalno funkcionirati, beseda bandit pa ga je še posebej prizadela, saj so mu dedka, ki je bil partizan, ubili Nemci, torej banditi.

Popovič je po drugi strani vztrajal, da je Pogorevc največji negativec v državi in da je prav on kriv za to, da se je Popovič pred sedmimi leti znašel v priporu, čeprav je bil pozneje oproščen vseh obtožb. "On pa je leta 2003 s takratno tožilko na televiziji govoril, da sem kriminalec," je dejal koprski župan.

Sodišče: Bandit je psovka, a tudi Pogorevc ni trpel dolgotrajnih duševnih bolečin
Sodnica Vera Gams Premrl je presodila, da je beseda bandit psovka in da je Popovič s svojim govorjenjem posegel v Pogorevčevo pravico do časti in dobrega imena. Menila je še, da ni šlo za kritiko Pogorevčevega ravnanja, ampak za racionalno izbran trenutek, ki ga je Popovič izkoristil za osebno povračilo, njegovo sklicevanje na ustavne pravice do svobodnega izražanja in pravice javnosti do informiranja pa ni uspelo. Sodišče je menilo, da gre morda celo za njihovo zlorabo.

Vendar pa tudi Pogorevc sodišča ni prepričal, da je trpel dolgotrajne duševne bolečine, še posebej zato ne, ker sta se s Popovičem srečala novembra 2007 in se dogovorila za nekakšno poravnavo. Izkazalo se je tudi, da je Peterle Pogorevca prosil, naj odstopi kot vodja volilnega štaba, glavni razlog pa je bil slab izid v prvem krogu predsedniških volitev. Peterle je še dejal, da je Popovičeva izjava vplivala na zamenjavo Pogorevca, a ni bila odločilna.