Foto: Dani Modrej
Foto: Dani Modrej

Popovič je v volilni kampanji leta 2014 trdil, da ga je Hot po soočenju županskih kandidatov v enem od portoroških hotelov fizično napadel, le nekaj dni pozneje pa je v televizijski oddaji med drugim izjavil tudi, da je Hot pomemben akter podzemlja in da ima na vesti dva umora.

Preskočil tri obravnave

A sojenje napreduje počasi – ne le zaradi protikoronskih ukrepov, temveč tudi zato, ker Popoviča ni na sodišče. Julija je tako odpadlo sojenje, ko se je opravičil zaradi bolezni. Sledila sta nova preklica 25. avgusta in 4. septembra, saj je Popovič sporočil, da ga ne bo, ker od 24. avgusta do 6. septembra dopustuje v tujini. Sodišču je predložil elektronski izpisek plačila turistične takse na Hrvaškem.

"Norčuje se iz vseh nas, iz prič, odvetnikov, ki redno prihajamo v dvorano, in ne nazadnje iz sodišča. Izmika se glavni obravnavi in zavaja sodišče," Popovičevo neudeležbo na narokih komentira odvetnica Vejsila Hota Tjaša Čarman, ki spomni na objave s fotografijami v obalnih lokalnih medijih, da se je Popovič v času, ko naj bi dopustoval v tujini, v Kopru sešel z gospodarskim ministrom Počivalškom.

Odvetnica: Cilja na zastaranje, predlagala sem pripor

Sodišču je odvetnica tožnika zato predlagala, da zagotovi Popovičevo navzočnost na sojenju tako, da zanj odredi pripor. "Obdolženi očitno cilja na to, da primer zastara. Očitno sluti, da bo obsojen, sicer bi svojo nedolžnost in resničnost obtožb želel dokazati tako, da bi hodil na obravnave," pravi Čarmanova.

Od vložitve obtožbe za žaljivo obdolžitev in razžalitev je minilo že pet let, primer bi septembra zastaral, a ga je sodišče spomladi "zamrznilo" zaradi epidemije in rok zastaranja podaljšalo do novembra. Naroki so zdaj razpisani tudi po večkrat na teden.

Popovič v petek pride, pripora ne komentira

"Petkove obravnave se bom udeležil, kar sem odvetniku in posredno sodnici že pred časom tudi sporočil. Prejšnja dva naroka sta se zaradi vnaprej planiranega dopusta križala," se je na vprašanja TV Slovenija pisno odzval Popovič. Zahteve za pripor ne komentira, saj "poteze nasprotne strani niso v moji domeni".

V nenavzočnosti mu sicer ne morejo soditi, saj sploh še ni bil zaslišan. Vztraja, da bo svojo izpoved podal na eni od prihodnjih obravnav.

Popovič se je tokratnemu sojenju poskušal izmakniti tudi s sklicevanjem na svetniško imuniteto, a mu je državni svet na koncu ni podelil.

Obsodba lahko spodnese Popovičeve ambicije

Če primer ne bo zastaral in če bo Popovič obsojen, se bo s takim bremenom težko potegoval za javne funkcije. V kazenski evidenci ima že pravnomočno obsodbo za razžalitev, in sicer na šest mesecev pogojne zaporne kazni s poskusno dobo dveh let. Sodišče v primeru nove obsodbe lahko prekliče pogojno obsodbo in izreče kazen zapora, kar je sicer malo verjetno. Potegovanje za javne funkcije bi ogrozila tudi pogojna kazen, daljša od šestih mesecev.

Za podane izjave je Hot od Popoviča zahteval tudi odškodnino, sodišče pa je na začetku leta 2018 pravnomočno razsodilo, da je Popovič odškodninsko odgovoren, saj mu ni uspelo dokazati ne resničnosti izjav ne tega, da je utemeljeno verjel v njihovo resničnost.

"V postopku se je izkazalo, da so bile Popovičeve trditve v resnici govorice, ki jih je raznašal naprej, ne da bi se prepričal, ali so resnične," je sodbo utemeljilo koprsko sodišče. Popoviču je naložilo, da mora Hotu plačati 10.000 evrov odškodnine zaradi žaljivih in neresničnih izjav, jih preklicati in se javno opravičiti. Nič od tega ni storil, zato je moral Hot v izterjavo z rubežem.

Pogovori za mesto državnega sekretarja

Medtem se Popovič dogovarja, da bi se v kabinetu pridružil gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku. Mesto državnega sekretarja je po odhodu Aleša Cantaruttija že dva meseca izpraznjeno, Počivalšek pa išče kandidata zanj. Fotografije njunega srečanja so zakrožile tudi po družbenih omrežjih: