Evakuirani stanovalci 20 hiš v bližini vodovodnega jaška, v katerem se je zgodila eksplozija, so se v torek zvečer že lahko vrnili v svoje domove. Meritve koncentracij plina so namreč pokazale, da nevarnosti ni več. Nično koncentracijo so izmerili tako v stanovanjih kot tudi v samih jaških, v katerih je bil po dogodku še zaznan plin, a so jih gasilci prezračili. Foto: BoBo
Evakuirani stanovalci 20 hiš v bližini vodovodnega jaška, v katerem se je zgodila eksplozija, so se v torek zvečer že lahko vrnili v svoje domove. Meritve koncentracij plina so namreč pokazale, da nevarnosti ni več. Nično koncentracijo so izmerili tako v stanovanjih kot tudi v samih jaških, v katerih je bil po dogodku še zaznan plin, a so jih gasilci prezračili. Foto: BoBo

Pri poškodovancih gre za manjše, povrhnje opekline, zato operacije niso bile potrebne, je v izjavi za medije pojasnil zdravnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Albin Stritar. Poškodovani bodo v domačo oskrbo odšli v dveh oziroma treh dneh.

Otroci ostajajo na pediatrični kliniki

Trije otroci, ki so utrpeli opekline na obrazu, so na pediatrični kliniki, kjer bodo ostali predvidoma še dva dneva, saj morajo zdravniki spremljati njihove oči in dihala. Čez obraz imajo povoj, oči imajo odprte in jih oskrbujejo s kapljicami oz. mazilom. Sicer pa otroci dodatne oskrbe poleg opeklin, zaradi morebitne travme, niso potrebovali. "Bili so mali otroci radovedneži," je dejal Stritar. Pri sprejemu so tudi izključili kakšne druge poškodbe. Otroci bodo popolnoma okrevali predvidoma v enem mesecu, do takrat jih bodo spremljali ambulantno.

Delavca se zdravita na opeklinskem oddelku in bosta odpuščena v domačo oskrbo v dveh ali treh dneh. Delavec, ki je bil med eksplozijo ob jašku, je utrpel opekline po celotni glavi, medtem ko je bil drugi, ki je bil v jašku, opečen po roki in obrazu, ne pa po celotni glavi, saj je nosil pokrivalo. Njuno okrevanje bo trajalo predvidoma pet tednov.

Vseh šest poškodovanih v torkovi eksploziji plina v Britofu so pripeljali v ljubljanski UKC, enega od otrok so v torek že odpustili v domačo oskrbo.

Zakaj je uhajal plin v Britofu?
Sorodna novica Poškodovani v eksploziji plina niso v smrtni nevarnosti, so pa opečeni

Napaka na plinovodu naj bi bila odpravljena

Izvajalec del je na plinovodu v Britofu pri Kranju, kjer se je v torek popoldne zgodila eksplozija zemeljskega plina, odkril mesto puščanja plina in napako odpravil. Popravljen plinovod je že prestal tudi prvo testiranje, ki pa ga bodo v četrtek še ponovili, da bi zagotovili največjo mogočo varnost.

Kot so pojasnili v Domplanu, ki je investiral v izgradnjo novega plinovoda in ga bo po končani izgradnji tudi upravljal, so odkrili kraj puščanja. Izvajalec je napako že odpravil. Čeprav so to potrdila tudi prva testiranja, bodo napeljavo nadzirali, če bi morda prišlo do še kakšnega puščanja. Zato bodo opravljali 24-urne meritve. Prav tako bodo v četrtek naredili še dodatni tlačni preizkus, je dejal poveljnik civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar.

Izvajalcem, ki iščejo napake na terenu in preverjajo napeljavo, se prilagajajo tudi policisti, je pojasnil predstavnik Bojan Kos s Policijske uprave Kranj. Kriminalistična preiskava dogodka tako še poteka in šele ko bodo zbrali vse dokaze s terena, bo mogoče ugotavljati tudi, kako in zakaj je prišlo do puščanja in eksplozije ter kdo je za to odgovoren.

V Domplanu zavračajo odgovornost za eksplozijo, ker je bil plinovod še v izgradnji in ga še niso imeli v upravljanju. Poleg tega so na plinovodu pred zasutjem izvedli testiranja, ki niso pokazala puščanja. V samem vodovodnem jašku, kjer je v torek odjeknila eksplozija, plina ne bi smelo biti. Po pregledu plinovoda s kamero so ugotovili, da je največja verjetnost, da pušča na enem od stikov.

"Predvidevamo, da je plin uhajal dalj časa in je našel neko pot pod asfaltom ter se koncentriral. Zato je prišlo do takšne koncentracije v jašku, da je postalo eksplozivno," je ocenila direktorica Domplana Vera Zevnik. Domplan je bil investitor v izgradnjo plinovoda, med gradnjo pa je izvajal tudi nadzor nad deli, ki jih je opravljal izbrani izvajalec.

Po izgradnji 10. oktobra so opravili tlačni preizkus plinovoda, ki je pokazal puščanje, vendar so takrat napako odpravili. Preden so ga zakopali, izhajanja plina niso več zaznali. Plinovod je tedaj prestal tudi visokotlačni preizkus in je bil pred zasutjem brezhiben. Ni pa ta del plinovoda v funkciji, saj zaradi izgradnje vodov do hiš še ne napaja nobenega objekta.

Na vprašanja, ali so se večkrat soočili s podobnimi težavami uhajanja plina na kakšnem izmed delov plinovodnega sistema, so v Domplanu odgovorili, da se tovrstne težave po navadno ne pojavljajo. "Težave se lahko pojavijo, če tretje osebe nepooblaščeno posegajo v območje plinovoda in ga ob tem poškodujejo. Podobnih težav v preteklosti nismo imeli," so poudarili v podjetju.

Preiskava po eksploziji plina v Britofu

Nevarnosti ni več

Poveljnik civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar je pojasnil, da so sklicali sestanek vseh akterjev, vključno z glavnim izvajalcem in podizvajalci, o tem, kako naprej in kako na tem območju zagotoviti varnost ter čimprejšnjo izvedbo sanacijskih ukrepov. Hkrati so zagotovili, da se bodo lahko dela na projektu izgradnje komunalne infrastrukture Gorki nadaljevala. Gasilci bodo sicer še ves dan izvajali meritve morebitne prisotnosti plina. "Trenutno ni več nevarnosti, saj je koncentracija nična," je poudaril vodja operative Gasilsko reševalne službe Kranj Andraž Šifrer.

Vzroke eksplozije v jašku preiskujejo tudi kriminalisti. Odsek ceste skozi Britof je bil pred kratkim popolnoma prenovljen, saj so v okviru projekta Gorki na tem območju gradili kanalizacijo in drugo infrastrukturo. Kje je nastala napaka in kdo bo v verigi izvajalcev in podizvajalcev odgovoren zanjo in za ogrožanje varnosti, bo pokazala preiskava. Domnevno naj bi plin uhajal že večkrat. Policija prosi, naj okoliški prebivalci spoštujejo priporočila in naj ne kurijo odprtega ognja. Če zaznajo vonj po plinu, pa naj pokličejo številko 112.