Od vložitve obtožnice v zadevi Balkanski bojevnik bo minilo dve leti. Foto: BoBo
Od vložitve obtožnice v zadevi Balkanski bojevnik bo minilo dve leti. Foto: BoBo
V Balkanskem bojevniku bo na sporedu poslušanje posnetkov

Število napovedanih obravnav v zadevi Balkanski bojevnik se stopnjuje, saj se čez manj kot tri tedne izteče rok, po katerem bodo morali priprte izpustiti. Tako bodo sojenja potekala trikrat na teden, senat ljubljanskega okrožnega sodišča pa naj bi v prihajajočem tednu tudi odločil o zahtevi obrambe po izločitvi dokazov.

Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik se je začelo 10. maja lani, tožilstvo pa je obtožnico vložilo že 23. novembra 2010. Zakon o kazenskem postopku predvideva, da se obtožene, ki so priprti, iz pripora izpusti, če v dveh letih od vložitve obtožnice ni izrečena obsodilna sodba. V zadevi Balkanski bojevnik namreč večina obtoženih na sodišče prihaja iz pripora, sojenje pa je do zdaj večinoma potekalo dvakrat tedensko.

Obramba zahteva izločitev dokazov
Obramba 17 obtoženih je že v samem začetku sojenja zahtevala izločitev vseh listin iz spisa z izjemo obtožnice. Odvetniki zatrjujejo, da nedovoljeni dokazi med drugim izhajajo iz Srbije, ko se je prisluškovalo domnevnemu sodelavcu slovenske skupine obtoženih Željku Vujanoviću.

Prisluškovanje naj ne bi potekalo v skladu z ustavno zagotovljenimi človekovimi pravicami in svoboščinami, saj je prisluškovala srbska varnostna agencija BIA (Bezbednosno-informativna agencija), ki naj ne bi bila pooblaščena za prisluhe.

Obramba ugovarja tudi urugvajskim dokazom, ki so povezani z domnevnim sodelavcem mednarodne kriminalne združbe, Hrvatom Anastazijem Martinčićem. Martinčića so oktobra 2009 prijeli v Urugvaju na jahti Maui, na kateri sta bili več kot dve toni kokaina. Po mnenju zagovornikov je urugvajsko sodišče prisluškovanje Martinčiću odredilo nezakonito in brez odredbe sodišča.

Tožilstvo je prepričano o zakonitosti in trdnosti dokazov. Po oceni tožilke Blanke Žgajnar je bil Tošić vodja, preostali so mu bili podrejeni, delovali pa so na mednarodni ravni. Obtoženi naj bi v sodelovanju s hrvaškim, srbskimi in črnogorskimi državljani v Južni Ameriki kupovali kokain ter poskrbeli, da je prišel do Evrope, natančneje v Italijo.

Tožilstvu pritrdila tudi skesana priča
Očitke tožilstva je delno potrdil tudi italijanski skesanec Francesco Petrelli. Med pričanjem je konec septembra povedal, da je združba, ki so jo sestavljali ljudje iz nekdanjih jugoslovanskih republik, imela monopol nad preprodajo kokaina v Milanu in je v mesto pripeljala med dvema in tremi tonami tega mamila mesečno.

Petrelli je hkrati poudaril, da je sam imel stik le s štirimi dobavitelji združbe, zato ni mogel potrditi, da je sedemnajsterica slovenskih obtoženih sodelovala v hudodelski združbi.

V Balkanskem bojevniku bo na sporedu poslušanje posnetkov