Koprsko sodišče je prisodilo eno najvišji odškodnin za zdravniško napako pri porodu. (fotografija je simbolična). Foto: BoBo
Koprsko sodišče je prisodilo eno najvišji odškodnin za zdravniško napako pri porodu. (fotografija je simbolična). Foto: BoBo
850.000 evrov za napako pri porodu
V postojnski porodnišnici vztrajajo, da ni bilo napake

Porodničar pri porodu leta 2005 ni upošteval napotnice za carski rez, ampak je vztrajal pri vaginalnem porodu. Ko so otroka skušali izvleči s pomočjo vakuuma, je mami počila maternica. Potem so naredili carski rez, vendar pa je otrok utrpel hudo pomanjkanje kisika. Ima cerebralno paralizo in hudo obliko epilepsije.

Sodišče v Kopru je že marca lani odločilo, da mora porodnišnica plačati 845.000 evrov odškodnine, a je višje sodišče januarja letos prvotno sodbo razveljavilo zaradi napake v postopku, na vnovičnem sojenju pa je zdaj koprsko sodišče družini znova prisodilo visoko odškodnino.

Bolnišnica: Narava je včasih močnejša
Kot poroča Radio Slovenija, odvetnica novogoriške družine Lucija Šikovec Ušaj pojasnjuje, da gre za zadoščenje za družino, saj zaradi posledic napake trpi že 11 let. Iz postojnske porodnišnice so sporočili, da jim je za zaplet pri porodu in stisko družine žal. Prizadevajo si, da bi na svet pomagali čim več zdravim otrokom, a je včasih narava močnejša. Zdravstveni zapleti pa so pretresljivi za celoten kolektiv.

Direktor bolnišnice Aleksander Merlo je ob tem v sporočilu za javnost zapisal, da se v povprečju na vsakih 1.000 rojenih otrok rodita dva s cerebralno paralizo. Trajna poškodba možganov in s tem okrnjena gibljivost otroka je po njegovih navedbah večinoma posledica razvojnih nepravilnosti v maternici, kar se lahko odrazi tudi z zdravstvenim zapletom med porodom.

Zato so v postojnski bolnišnici prepričani, da morajo biti družine v takšnih primerih skozi nekrivdni sistem odškodnin upravičene do pravičnega denarnega nadomestila zaradi zdravstvenega zapleta, "četudi v postopku vodenja poroda ni bilo nobene zdravstvene napake".

Ker nekrivdnega sistema odškodnin v Sloveniji ni, se morajo prizadeti po odškodnino podajati na dolgo in negotovo sodno pot. Nekrivdni sistem odškodnin bi nepravilnost in krivico v slovenskem zdravstvenem sistemu odpravil, je ocenil Merlo.

850.000 evrov za napako pri porodu
V postojnski porodnišnici vztrajajo, da ni bilo napake