V strugi reke Dragonje je veliko naplavin in vejevja, voda pa je motna, kar je oteževalo iskanje. Foto: Tomaž Primožič, FPA/BoBo
V strugi reke Dragonje je veliko naplavin in vejevja, voda pa je motna, kar je oteževalo iskanje. Foto: Tomaž Primožič, FPA/BoBo

Truplo utopljene 10-letne kurdske deklice iz Turčije so ob 12.35 našli potapljači Slovenske vojske, ki so tipali dno reke. Potapljači so ga skupaj s hrvaškimi policisti našli na hrvaškem bregu, približno 300 metrov od kraja, kjer so hrvaški in slovenski policisti iz Dragonje v četrtek rešili dekličino 47-letno mater, ki je s svojimi štirimi otroki skušala čez reko vstopiti v Slovenijo.

Koprski policisti so sporočili, da je bilo truplo deklice najdeno približno dva metra pod rečno gladino. Na kraju je bil opravljen tudi ogled, ki ga je vodila hrvaška policija.

Iskanje potekalo v vodi, ob reki in iz zraka

V iskalni akciji je skupno sodelovalo več kot 110 reševalcev. Vanjo so se vključili policisti, poklicni in prostovoljni gasilci, predstavniki civilne zaščite, vodniki reševalnih psov, pripadniki Podvodne reševalne službe Slovenije in potapljači Slovenske vojske.

Ob tem so policisti pomorske policije in uprava za pomorstvo pregled in iskanje izvajali tudi ob izlivu reke Dragonje v morje. V iskalno akcijo je bilo vključeno večje število reševalnih služb tudi na hrvaški strani Dragonje. Hrvaški policisti so v reko spustili tudi podvodni dron, območje na slovenski strani pa je prečesal tudi brezpilotni letalnik. Iskanje so sicer oteževali visok vodostaj, motna voda ter številne naplavine in vejevje v strugi.

Na meji med Hrvaško in Slovenijo ugasnilo drugo življenje v tednu dni

Iskalna akcija je potekala od četrtka zvečer, preostali člani družine vrnjeni na Hrvaško

Sorodna novica Dragonja odnesla 10-letno deklico; Infokolpa: Ljudje tvegajo življenja zaradi avtomatičnega vračanja

Reka Dragonja je 10 let staro deklico odnesla v četrtek zvečer, ko jo je mati, 47-letna turška državljanka, skušala iz hrvaške prenesti na slovensko stran. V skupini, ki je prek Dragonje skušala nezakonito prečkati mejo med Hrvaško in Slovenijo, so bili ob 10-letnici še trije otroci 47-letnice, stari 5, 13 in 18 let. Najmlajši in najstarejši otrok sta že prečkala reko, 13-letni otrok pa je bil še na hrvaški strani.

Policijska uprava Koper je bila sicer o tem, da skuša skupina ljudi preplavati Dragonjo, obveščena nekaj po 20. uri. Piranski policisti, ki so prišli na kraj, so opazili žensko, ki se je na sredini reke držala za drevo. Potem ko so slovenski in hrvaški policisti mater rešili iz vode, je bila odpeljana v puljsko bolnišnico, na Hrvaško pa so bili vrnjeni tudi preostali člani družine.

Ko so izvedeli, da je ženski med prečkanjem reke z ramen v vodo padla desetletna hčerka, ki jo je tok nato odnesel po strugi navzdol, je takoj stekla iskalna akcija. Sedem policistov, dva vodnika službenega psa in 20 gasilcev je že v četrtek ponoči pregledalo območje ob reki. Iskalno akcijo so nadaljevali v petek zjutraj, ko so območje prečesali tudi potapljači in brezpilotni letalnik, nato pa še v soboto, ko so potapljači v Dragonji našli truplo deklice.

Potapljači v Dragonji našli 10-letno utopljeno deklico